Sajtos roló: jöhet egy kóstoló?
A legfinomabb hagyományos sós sütemények közé tartozik a sajtos roló, amit kicsik és nagyok is imádnak. Jöhet a recept?
Hozzávalók
- 1 cs leveles vajastészta
- 1 tojás
- só
A töltelékhez
- 8+15 dkg sajt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg liszt
- 5 dl tej
- 2 db tojás
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés
A leveles tésztát nyújtsuk ki nagyjából 2-3 cm vastagságúra, majd vágjunk belőle körülbelül 2 ujjnyi széles csíkokat, amelyeknek az egyik szélét kenjük meg a felvert tojással, majd óvatosan tekerjük fel a fém sütőhengerekre. Kissé hengergessük meg a rolókat (hogy a tészta jól rásimuljon a hengerre) és kenjük meg a tetejüket is a tojással. Tepsibe helyezzük el a hengereket, 200 fokon nagyjából 10-15 perc alatt süssük aranybarnára. Míg meleg, húzzuk le a rolókat a hengerekről, hagyjuk kihűlni. Közben készítsük el a krémet: főzzük össze a tejet és a lisztet, vegyük le a tűzről, keverjük bele a 2 tojást, a csipet sót és borsot, a szerecsendiót, majd adjuk hozzá a 8 dkg lereszelt sajtot és a vajat. Ha kihűlt a krémünk is, töltsük meg vele a rolókat, a végüket pedig nyomjuk bele szintén a reszelt sajtba.