Rákóczi túrós - Különleges desszert

Ezt a nagyon laktató desszertet minden bizonnyal mind megkóstoltuk már. Azonban ez a recept nem a klasszikus sütemény. Ezekből a hozzávalókból egy nagyon különleges Rákóczi túróst készíthetünk.

Hozzávalók 3 darab desszerthez:

A barackzseléhez:

  • 150 g sárgabarack kompót
  • 40 g kristálycukor
  • 90 ml víz

A mandulás linzer aljhoz:

  • 10 g porcukor
  • 20 g vaj
  • 30 g mandulaliszt
  • 10 g búzaliszt

A túrófelfújthoz:

  • 50 g félzsíros tehéntúró
  • 50 g juhtúró
  • 1.5 db vaníliarúd
  • 10 g étkezési keményítő
  • 50 g kikevert egész tojás
  • 40 g kristálycukor

A habhoz:

  • 1 rész tojásfehérje
  • 1 rész porcukor

Elkészítés:
A sárgabarack gyümölcshúst ízlés szerint kevés porcukorral ízesítjük, esetleg citromlével, majd hozzáadjuk a vizet, és összeturmixoljuk. A kissé sűrű keveréket folyékonyra melegítjük mikrohullámú sütőben, és 2-3 mm vastagon elkenjük egy szilikonlapon. Gyorsan kell dolgoznunk, mert nagyon hamar megköt! A tészta összes alkotóelemét összegyúrjuk, majd egy fél órára hűtőbe tesszük. Ha kissé kihűlt, lappá nyújtjuk, és a tálalógyűrűvel kör alakokat szúrunk ki belőle. 200 fokos sütőben légkeverés nélkül pár perc alatt arany barnára sütjük.
A kisült mandulás linzertallérnál 2-4 mm-el keskenyebb szalagot vágunk a megkötött barackzseléből a szilikonlapon. A tehéntúrót és a juhtúrót áttörjük egy szitán, és alaposan összekeverjük. A vaníliarúd kikapart magjait, és az étkezési kukoricakeményítőt is eldolgozzuk a túróval. Az egész tojásokat feltörjük, egyneműre keverjük a fehérjét a sárgájával, majd kimérjük a szükséges mennyiséget, rámérjük a porcukrot, és kemény habbá verjük géppel. A felvert tojáshabot két-három részletben a túróhoz keverjük, hogy teljesen egynemű masszát kapjunk. Vajazzuk ki a tálalógyűrűt, és adagoljuk bele a túrómasszát. Jelen esetben egy 6 cm átmérőjű, 4 cm magas tálalógyűrűvel dolgozunk. Légkeveréssel 210 fokon 10 percig sütjük, majd pár percig állni hagyjuk a gyűrűben. Ezután vágjuk körbe egy éles késsel, és emeljük le róla a gyűrűt.
Egy mandulás tallért helyezzünk a tányérra, és egy spaklival tegyük rá a túrófelfújtat. Sárgabarack pürével körbe dekoráljuk meg a tányért. A szilikonlapon óvatosan vágjunk alá a zselének, szedjük fel, majd terítsük a desszertre. Verjünk kemény habot 1 rész tojásfehérjéből, és ugyanannyi tömegű porcukorból. A kemény habból tuffokat nyomunk a desszertre, és karamellpisztollyal megpirítjuk kissé.

Oldalak

Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...
Lifestyle
Persze mind tudjuk, hogy a kávé lendületet és energiát ad, na meg persze nagyon finom és sokunk számára elmaradhatatlan kiegészítője a reggeleknek, valójában viszont még ettől is sokkal több rejlik...
Sztárok
György hercegnek számos regulának kell megfelelnie, melyek között van olyan, ami azt szabályozza, milyen ruhák alkothatják a gardróbját.