Recept

Paradicsomleves a rák ellen

Úgy tűnik a paradicsom mindenre jó. Nem csak tökéletes gyógyszer a macskajajj ellen, gazdag C-vitamin forrás vagy remek bőrápoló, ez a zöldség a rák elleni küzdelemben is segítséget nyújthat.

A kutatók továbbá arra is rájöttek, hogy a paradicsom megfőzött állapotában még egészségesebb, mintha nyersen fogyasztanánk. Ez egyedülálló tulajdonság, ha összehasonlítjuk a többi zöldség és gyümölcsfélével, amelyek főzés közben veszítenek „erejükből.”

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

Az amerikai tudósok szerint a paradicsom olyan védelmi mechanizmusokat tartalmaz, amelyek meggátolják a gyulladást és vérrögképződést.
Már korábban is állították, hogy ennek a csodazöldségnek a fogyasztása csökkentheti az olyan betegségek kialakulását  mint a prosztatarák, a szívelégtelenség, vagy a csontritkulás. A kutatás vezetői abban reménykednek, hogy új felfedezéseikkel segítséget nyújthatnak, és elérhetik, hogy az emberek növeljék a zöldségfogyasztásukat, ami talán jobb általános étkezési szokásokhoz és egészségesebb életmódhoz vezet majd.

Amellett hogy a paradicsom nyersen is finom, és kitűnő szendvicsekben vagy salátaként fogyasztva, számtalan receptből választhatunk, ha esetleg főzőcskére adjuk a fejünket.

Többek között levesként is ízletesen elkészíthető. Már az óvódások is odavannak érte, mikor a betűtésztás piros levest kanalazhatják, de egy finom paradicsomleves megfőzésének számtalan módja akad.

Az egyik ilyen a bazsalikomos paradicsomleves canelloni tésztával.

Ha négy főre szeretnénk megfőzni, a következő hozzávalókra lesz szükség:
500 g paradicsomlé
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
8-10 levél bazsalikom
1/2 tk tengeri só
1 bögre canelloni száraztészta

Elkészítése a következőképpen történik:

A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk és apróra felkockázzuk. A bazsalikomleveleket megmossuk, megszárítjuk és durvára vágjuk.
A hagymát és fokhagymát 1 dl vízben pár perc alatt megpároljuk, majd beletesszük a paradicsomlevet és azonos mennyiségű vízzel felhígítjuk. Sózzuk és a bazsalikomlevél felével ízesítjük.
Pár percig hagyjuk forrni, hogy az ízek összeérjenek, majd beletesszük a száraztésztát és elzárjuk alatta a lángot.

Tálalásig kb. 10 percig pihentetjük, amíg a tészta magába szívja a nedvességet és megpuhul.

 

Oldalak

Recept
Lifestyle
Egy kutatás állítja, hogy létezik egy teljesen hétköznapi tárgy, amely bizonyíthatóan képes csillapítani a gyerekek karácsonyi izgatottságát – és szinte minden otthonban megtalálható.
Sztárok
Maggie McNamara álomszép színésznő volt, ráadásul tehetségét a legtöbb kritikus is elismerte, ő tragikus módon mégis úgy döntött, hogy a halálba menekül…
Sztárok
III. Károly király nagyon komolyan veszi a gyógyulását, ebbe pedig beletartozik az is, hogy többé már nem eszi az egyik kedvenc ételét.
Lifestyle
Fontos felismerések és sorsformáló döntések éve vár a Bikára: 2026-ban végre letisztul, mi az, ami valóban értéket képvisel az életében.
Lifestyle
Karácsonykor rengeteg helyen fog hal kerülni az asztalra, azonban rengetegen rosszul szokták megsütni.
Sztárok
Victoria Beckham évtizedek óta büszke lehet karcsú, sportos alakjára, amit tudatos életmódjának, no meg persze a Jolly Joker diétájának is köszönhet.