Paradicsomleves a rák ellen

Úgy tűnik a paradicsom mindenre jó. Nem csak tökéletes gyógyszer a macskajajj ellen, gazdag C-vitamin forrás vagy remek bőrápoló, ez a zöldség a rák elleni küzdelemben is segítséget nyújthat.

A kutatók továbbá arra is rájöttek, hogy a paradicsom megfőzött állapotában még egészségesebb, mintha nyersen fogyasztanánk. Ez egyedülálló tulajdonság, ha összehasonlítjuk a többi zöldség és gyümölcsfélével, amelyek főzés közben veszítenek „erejükből.”

Az amerikai tudósok szerint a paradicsom olyan védelmi mechanizmusokat tartalmaz, amelyek meggátolják a gyulladást és vérrögképződést.
Már korábban is állították, hogy ennek a csodazöldségnek a fogyasztása csökkentheti az olyan betegségek kialakulását  mint a prosztatarák, a szívelégtelenség, vagy a csontritkulás. A kutatás vezetői abban reménykednek, hogy új felfedezéseikkel segítséget nyújthatnak, és elérhetik, hogy az emberek növeljék a zöldségfogyasztásukat, ami talán jobb általános étkezési szokásokhoz és egészségesebb életmódhoz vezet majd.

Amellett hogy a paradicsom nyersen is finom, és kitűnő szendvicsekben vagy salátaként fogyasztva, számtalan receptből választhatunk, ha esetleg főzőcskére adjuk a fejünket.

Többek között levesként is ízletesen elkészíthető. Már az óvódások is odavannak érte, mikor a betűtésztás piros levest kanalazhatják, de egy finom paradicsomleves megfőzésének számtalan módja akad.

Az egyik ilyen a bazsalikomos paradicsomleves canelloni tésztával.

Ha négy főre szeretnénk megfőzni, a következő hozzávalókra lesz szükség:
500 g paradicsomlé
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
8-10 levél bazsalikom
1/2 tk tengeri só
1 bögre canelloni száraztészta

Elkészítése a következőképpen történik:

A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk és apróra felkockázzuk. A bazsalikomleveleket megmossuk, megszárítjuk és durvára vágjuk.
A hagymát és fokhagymát 1 dl vízben pár perc alatt megpároljuk, majd beletesszük a paradicsomlevet és azonos mennyiségű vízzel felhígítjuk. Sózzuk és a bazsalikomlevél felével ízesítjük.
Pár percig hagyjuk forrni, hogy az ízek összeérjenek, majd beletesszük a száraztésztát és elzárjuk alatta a lángot.

Tálalásig kb. 10 percig pihentetjük, amíg a tészta magába szívja a nedvességet és megpuhul.

 

Oldalak

Sztárok
Zsurzs Kati, a népszerű magyar színésznő 1993-ban távozott a Thália Színházból: a teátrum vezetését ekkor vette át Törőcsik Mari és Schwajda György, s a két színházi nagyágyú úgy ítélte meg, hogy a...
Fashion&Beauty
A 21 esztendős sztárcsemete természetes báját és magabiztos stílusérzékét is édesanyjától örökölte.
Lifestyle
Hűséges társat keresel a mindennapokra? Ezekkel a négylábúakkal nem foghatsz mellé. Íme!