Omlós házi aranygaluska - Ahogy a nagymamánk csinálta

A tökéletes aranygaluska kívül roppan, belül pedig olyan foszlós, mint a friss kalács! A bolti, előre elkészített, zacskós verzió helyett mi is megsüthetjük a sajátunkat, ráadásul nagymama receptje alapján, ami garantálja az otthonos ízeket. Vigyázat, mennyei!

Hozzávalók

A tésztához

  • 25 g porcukor
  • 250 g liszt
  • 25 g vaj
  • 20 g élesztő
  • 3 g só
  • 1 db tojás
  • 120 ml tej
  • 1 db citrom héja

A szóráshoz, kenéshez

  • 100 g darált dió
  • 100 g kristálycukor
  • citrom reszelt héja
  • 200 g vaj

Elkészítés

Az élesztőt langyos vízben futtassuk fel egy kevés cukorral, majd gyúrjuk homogénné a tészta többi hozzávalójával. A tésztát fél órát hagyjuk pihenni, amíg a duplájára nem kel. A cukrot és a diót a citrom reszelt héjával keverjük el. A megkelt tésztát egyengessük el, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval vágjunk belőle kerek lapokat. Ezekből formáljunk kis gombócokat, majd egy kivajazott tortaformába szorosan tegyük egymás mellé. A tetejét vajazzuk meg, majd jó alaposan szórjuk meg a diós keverékkel. 180 fokon 25 percig süssük aranybarnára. Tálaláskor kínáljunk mellé vaníliasodót.

Fotó: zsuzsaisinthekitchen.blogspot.com

Oldalak

Fashion&Beauty
Tavasszal mindannyian szeretünk olyan ruhadarabokba bújni, melyek stílusosak, de mégis képesek meleget nyújtani a változékony időjárás ellen. Ilyen alapdarabok a kardigánok is, melyek kényelmesek és...
Sztárok
Mikes Anna és Krausz Gábor hamarosan visszatérnek Magyarországra az Ázsia expressz forgatásáról. Remélhetőleg csak pozitív élményekkel gazdagodtak odakint.
Sztárok
Rengeteg legendás csókjelenetnek lehettünk már tanúi a filmvásznon, de gondoltad volna, hogy akadnak köztük olyanok is, melyeket a színészek belülről teljesen másként éltek meg, mint azt...