Recept

Risi e bisi: egy nagyszerű olasz, húsmentes fogás a böjti időszak jegyében

Ez a rizottó gyorsan a család kedvencévé válik majd.

Exkluzív receptek Topár Gábortól

Van, aki hosszú csipeszekkel hajómakettet épít üvegpalackokba, más bélyeget gyűjt és albumokba rendez, vagy azon munkálkodik, hogy minél gyorsabban minél messzebb tudjon futni - én meg főzni szeretek. A főzés kikapcsol: már a felkészülés és a tájékozódás is szórakoztat, ráadásul éhen sem maradok, ami tiszta haszon. Örömmel osztom meg a jól sikerült receptjeimet, a sikertelenekről pedig mélyen hallgatok.

„Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága.”
Jean Anthelme Brillat-Savarin

Risi e bisi

Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • kis fej hagyma
  • 20 dkg kerek szemű rizs
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 liter alaplé (vagy 1 db marhahúsalap kocka és 1 liter víz)
  • parmezán
  • diónyi vaj
  • petrezselyem
  • só, bors

Ismerősen cseng az elnevezés, az olaszok számára mégis kicsit más ételt takar, mint amit
itthon rizibizi néven enni szoktunk. Risi e bisi (magyarul rizs és borsó) igazából egy borsós rizottó. Na de milyen is a rizottó igazából? Aki veszi magának a bátorságot, hogy megmondja a tutit, hamar szembesül vele, hogy vannak jónéhányan, akik szerint nem pontos a meghatározása. Annyi biztos(nak tűnik), hogy a rizottó egy olyan, kerek szemű rizsből készül étel, mely lassan, egyszerre kevés folyadékkal, állandó kevergetés mellet készül, aminek köszönhetően a rizsszemekből kioldódó keményítő a főzőlével csodálatos emulziót alkotva fantasztikus krémes elegyet. Innentől a variációk száma végtelen: főzhetünk bele gombát, szárított paradicsomot, sütőtököt, borsót, ehetjük egytálételként vagy köretként húsokhoz. Hogy mégis elviselhetővé redukáljuk a rizottó-univerzumot, álljon itt okulásul, hogyan készült ez a risi e bisi:

Elkészítés:

Egy evőkanálnyi olívaolajon megdinszteltem egy kisebb fej hagymát, ráborítottam 20 dkg
kerek szemű rizst, elkevertem és pirítottam 2-3 percig. Felöntöttem 1 dl száraz fehérborral, megkevertem, és amikor az elforrt, hozzáadtam egy húsleves alapkockát, és felöntöttem 2 dl vízzel. (komolyabb receptekben itt alaplevet említenek levesalap helyett, de ez a recept és az írója sem veszi magát annyira komolyan.) Megborsoztam és innentől rendszeresen kevergettem, és ügyeltem rá, hogy ne fogyjon el a folyadék, mindig éppen hogy lepje el a rizst. Közben azért eszembe jutott, hogy mit is főzök, így elővettem a mélyhűtőből a zöldborsót, és nagyjából két maroknyit a rizshez adtam. Amikor a rizsszemek már elég egyértelműen megduzzadtak, és megpuhultak, de még nem péppé, és az egész étel nem sűrűsödött be nagyon, levettem a tűzről, belekevertem egy nagy csipet reszelt parmezánt, egy diónyi vajat és egy kis csokor apróra vágott petrezselymet.
Kész!

További két rizsből készült ételért lapozz!

Fotó: Topár Gábor

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Recept
Sztárok
Ariana Grande napjaink egyik legszebb és legtehetségesebb énekesnője, ám az utóbbi időben annyira túlzásba vitte a fogyást, hogy hűséges rajongói mellett már a barátai, sőt az orvosok is aggódni...
Sztárok
Fiatalon a férfiak álma volt a kétszeres Golden Globe-díjas angol színésznő, aki 70 felett sem panaszkodhat, ugyanis sokan szeretnének úgy kinézni, mint ő.
Sztárok
Takács Nikolas még az X-Faktor első évadában tűnt fel, és sikerült az akkori mezőny legjobbjai közé küzdenie magát, ám az utóbbi esztendőkben nem tűnt fel sűrűn a nyilvánosságban. Most viszont...
Lifestyle
Meglehetősen nehéz nap vár a Nyilasra. Napi horoszkóp.
Christmas
Habár Harry és Meghan jó ideje élik a monarchiától független életüket, egy bizonyos karácsonyi tradíciót Kaliforniában is ugyanúgy követnek, mintha továbbra is a királyi család aktív tagjai lennének.
Lifestyle
A legtöbb embernek eszébe sem jutna, pedig az ingatlanosok szerint bizony nagyon oda kell figyelni arra, milyen színűre is festjük otthonunkat, ha azt kiadásra szánjuk, egyes árnyalatok ugyanis...