Recept

Risi e bisi: egy nagyszerű olasz, húsmentes fogás a böjti időszak jegyében

Ez a rizottó gyorsan a család kedvencévé válik majd.

Exkluzív receptek Topár Gábortól

Van, aki hosszú csipeszekkel hajómakettet épít üvegpalackokba, más bélyeget gyűjt és albumokba rendez, vagy azon munkálkodik, hogy minél gyorsabban minél messzebb tudjon futni - én meg főzni szeretek. A főzés kikapcsol: már a felkészülés és a tájékozódás is szórakoztat, ráadásul éhen sem maradok, ami tiszta haszon. Örömmel osztom meg a jól sikerült receptjeimet, a sikertelenekről pedig mélyen hallgatok.

„Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága.”
Jean Anthelme Brillat-Savarin

Risi e bisi

Hozzávalók:

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket
  • olívaolaj
  • kis fej hagyma
  • 20 dkg kerek szemű rizs
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 liter alaplé (vagy 1 db marhahúsalap kocka és 1 liter víz)
  • parmezán
  • diónyi vaj
  • petrezselyem
  • só, bors

Ismerősen cseng az elnevezés, az olaszok számára mégis kicsit más ételt takar, mint amit
itthon rizibizi néven enni szoktunk. Risi e bisi (magyarul rizs és borsó) igazából egy borsós rizottó. Na de milyen is a rizottó igazából? Aki veszi magának a bátorságot, hogy megmondja a tutit, hamar szembesül vele, hogy vannak jónéhányan, akik szerint nem pontos a meghatározása. Annyi biztos(nak tűnik), hogy a rizottó egy olyan, kerek szemű rizsből készül étel, mely lassan, egyszerre kevés folyadékkal, állandó kevergetés mellet készül, aminek köszönhetően a rizsszemekből kioldódó keményítő a főzőlével csodálatos emulziót alkotva fantasztikus krémes elegyet. Innentől a variációk száma végtelen: főzhetünk bele gombát, szárított paradicsomot, sütőtököt, borsót, ehetjük egytálételként vagy köretként húsokhoz. Hogy mégis elviselhetővé redukáljuk a rizottó-univerzumot, álljon itt okulásul, hogyan készült ez a risi e bisi:

Elkészítés:

Egy evőkanálnyi olívaolajon megdinszteltem egy kisebb fej hagymát, ráborítottam 20 dkg
kerek szemű rizst, elkevertem és pirítottam 2-3 percig. Felöntöttem 1 dl száraz fehérborral, megkevertem, és amikor az elforrt, hozzáadtam egy húsleves alapkockát, és felöntöttem 2 dl vízzel. (komolyabb receptekben itt alaplevet említenek levesalap helyett, de ez a recept és az írója sem veszi magát annyira komolyan.) Megborsoztam és innentől rendszeresen kevergettem, és ügyeltem rá, hogy ne fogyjon el a folyadék, mindig éppen hogy lepje el a rizst. Közben azért eszembe jutott, hogy mit is főzök, így elővettem a mélyhűtőből a zöldborsót, és nagyjából két maroknyit a rizshez adtam. Amikor a rizsszemek már elég egyértelműen megduzzadtak, és megpuhultak, de még nem péppé, és az egész étel nem sűrűsödött be nagyon, levettem a tűzről, belekevertem egy nagy csipet reszelt parmezánt, egy diónyi vajat és egy kis csokor apróra vágott petrezselymet.
Kész!

További két rizsből készült ételért lapozz!

Fotó: Topár Gábor

Oldalak

Recept
Egészség
Az őszi-téli hónapokban mindannyiunk számára nagy felüdülést jelentenek a forró italok, azonban korántsem mindegy, pontosan milyen hőmérsékleten is fogyasztjuk e nedűket.
Sztárok
Úszóként és vízilabdázóként kezdte, majd minden idők egyik legnagyobb filmsztárjaként fejezte be pályafutását a legendás Bud Spencer, aki 9 évvel ezelőtt távozott az élők sorából.
Egészség
Egyre nehezebb ébren tartani a figyelmünket a zaklatott, túlterhelt hétköznapokban, ezért minden apró segítség felértékelődik. Most kiderült, hogy létezik egy illat, amelyet irodákban is teszteltek,...
Lifestyle
Idén decemberben a Pólus bevásárlóközpont teljesen átváltozik: az adventi időszak alatt a hétköznapi vásárlás is igazi mesebeli élménnyé válik. Ebben a csintalan kis manó, Elfie is sokat segít, aki...
Sztárok
Geena Davis számos sikeres filmben csillogtatta meg tehetségét az elmúlt évtizedekben, az utóbbi esztendőkben azonban már inkább a médiafigyelemtől távol éli a mindennapjait.
Lifestyle
A hideg hónapokban egy apróság is rengeteget számíthat a biztonságos közlekedésben — van is egy egyszerű, olcsó megoldás, ami segíthet, hogy télen ne induljon rosszul a napod.