Nap receptje: Finn rizses pite
A finnek egyik hagyományos étele, amit előszeretettel csinálnak a külföldieknek is, a Karjalanpiiraka, egy pitéhez hasonló rizses finomság.
Hozzávalók:
A tésztához:
2 dl víz
1 kávéskanál só
4 dl rozsliszt
1 dl búzaliszt
1,5 dl olvasztott vaj a megkenéshez
A töltelékhez:
2,5 dl víz
2 dl rizs
2 dkg vaj
7 dl tej
fél teáskanálnyi só
Elkészítés:
A kétféle lisztből és a vízből tésztát gyúrunk, sóval ízesítve. Hosszúkás rúddá nyújtjuk, majd 20-25 részre osztjuk, melyekből kis golyókat formázunk. A kész gombócokat pár percig letakarva hagyjuk pihenni.
A rizses töltelékhez a vajat és a rizst forrásban lévő vízbe tesszük, majd körülbelül 10 perc után hozzáadjuk a tejet. A kását lassan, nagyjából fél órán át főzzük, majd fedő alatt hagyjuk párolódni, majd ízlés szerint sózzuk.
A tésztát vékony, ovális formára nyújtjuk, tölteléket teszünk rá, összezárjuk, széleit ujjunkkal csipkézzük. Magas hőfokon (200-220 fok) körülbelül 10-15 perc alatt megsütjük, olvasztott vajjal tálaljuk.