Márton napi libaaprólék leves
Márton nap a Pannóniában, Savariában született tours-i püspök, Szent Márton emléknapja. A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza a katolikus országokban, így hazánkban is virágzott. Emlékét számos településnév őrzi, sok falunak Szent Márton a védőszentje.
Hozzávalók
- 1 kg libaaprólék (tetszés szerint hát, szárny, nyak, zúza)
- 4 db nagyobb sárgarépa
- 3 db nagyobb fehérrépa
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 1 db kisebb zeller
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 10 szem egész fekete bors
- 1 db paprika
- 3-4 egész csípős paprika (ez el is hagyható)
- 1 ág rozmaring
- 1 ágacska kakukkfű
- só
- lúdgégetészta
Elkészítés
A megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját. Ezt követően fűszerezzük a hagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval. Lassú tűzön főzzük a levest. Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, és hasábokra szeleteljük. Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön. A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult. Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest. A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.ű
Próbáld ki a sült libacomb receptet is!
Fotó: 66squarefeetfood.blogspot.com