Marsala csirke: egy hamisítatlan olasz fogás hétkezdésnek!

Rendszerint könnyedén túllépek a macerás hozzávalókat igénylő recepteken, mert a sarki boltban például marsala bort még sosem láttam. Persze lehet, hogy csak elkapkodják előlem a fürgébb vevők. Ez a recept viszont annyira szimpatikus volt egy ideje, hogy kénytelen voltam beszerezni egy üveggel. Na lássuk, hogy készül egy hamisítatlan olasz fogás! Vagyis inkább amerikai-olasz... Bár az elkészítés franciás... A marsala bort pedig egy angol kereskedő találta ki... Mindegy is, érdemes kipróbálni!

Exkluzív receptek Topár Gábortól

Van, aki hosszú csipeszekkel hajómakettet épít üvegpalackokba, más bélyeget gyűjt és albumokba rendez, vagy azon munkálkodik, hogy minél gyorsabban minél messzebb tudjon futni - én meg főzni szeretek. A főzés kikapcsol: már a felkészülés és a tájékozódás is szórakoztat, ráadásul éhen sem maradok, ami tiszta haszon. Örömmel osztom meg a jól sikerült receptjeimet, a sikertelenekről pedig mélyen hallgatok.

„Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága.”
Jean Anthelme Brillat-Savarin

Marsala csirke

Hozzávalók:

  • 2 db csirkemell filé (kb. 50 dkg)
  • 5 dkg liszt
  • 25 dkg gomba
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl marsala bor (likőrbor)
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl csirke húsleves
  • 1 marék petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A csirkemelleket vízszintesen két szeletre vágtam, a klopfoló simább felével egyenletes vastagságúra pofoztam, sóztam, borsoztam és lisztbe forgattam, leráztam róla a felesleget. A gombát felszeleteltem, és felaprítottam egy gerezd fokhagymát. Egy serpenyőben két evőkanálnyi olívaolajat hevítettem egy diónyi vajjal, ezen megpirítottam a húst, oldalanként kb. 3-4 percig, és alufóliával takarva félretettem egy tányéron. Még egy diónyi vajat tettem a megmaradt zsiradékhoz az edénybe, azon alaposan megpirítottam a gombát, egy csipet sóval. (Fontos, hogy a gomba piruljon, azaz nedvességtartalmának nagy része távozzon, így érjük el a megfelelően intenzív ízhatást.) A szépen megbarnult és összetöpörödött gombára öntöttem a marsala bort, és amíg felforrt, a fakanállal felkapirgáltam a serpenyő aljára ragadt részeket. Beleöntöttem a húslevest és a tejszínt, és kisebbre vett lángon időnként kevergetve a kétharmadára forraltam. Visszatettem a húst is az edénybe, egy kanállal egyengetve, hogy a tetejére is kerüljön a szószból. Még egy utolsót forraltam, és kész. Finomra vágott petrezselyemmel tálaltam.

További két receptért lapozz!

Fotó: Topár Gábor

Oldalak

  • 1
  • 2