Így készül a híres író kedvenc teasüteménye – Nosztalgiázz és süss madeleine-t
A franciák ikonikus teasüteménye, a madeleine egy irodalmi műnek köszönheti osztatlan sikerét. Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényciklusának főhőséből ez a finomság hozza elő a rég elfeledett emlékeket – azóta a madeleine fogalommá vált. Elkészítéséhez nincs szükség extra hozzávalókra, csupán kagyló alakú sütőformára.
Madeleine – francia teasütemény
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 3 db tojás
- 10 dkg liszt
- 1 mk sütőpor
- 11 dkg cukor
- 1 ek méz
- 1 db narancs
- 1 rúd vanília
- porcukor a szóráshoz
- lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
- Elsőként a vajat olvasszuk fel.
- A tojásokat keverjük habosra, adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét.
- A lisztet egy külön tálban keverjük össze a sütőporral, a cukorral, a mézzel és a narancs reszelt héjával.
- A lisztes keveréket óvatosan adagoljuk a felvert tojáshoz, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat. Keverjük homogén állagúra, majd 1-2 órára tegyük hűtőbe.
- A sütőformát vajazzuk és lisztezzük ki, majd adagoljuk bele egyenként kanalazva a tésztát.
- 190 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig, míg aranybarna lesz.
- Szobahőmérsékletűre hűtve, porcukorral vagy lekvárral tálaljuk.