Így készül a híres író kedvenc teasüteménye – Nosztalgiázz és süss madeleine-t

A franciák ikonikus teasüteménye, a madeleine egy irodalmi műnek köszönheti osztatlan sikerét. Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényciklusának főhőséből ez a finomság hozza elő a rég elfeledett emlékeket – azóta a madeleine fogalommá vált. Elkészítéséhez nincs szükség extra hozzávalókra, csupán kagyló alakú sütőformára.

Madeleine – francia teasütemény

A madeleine a franciák kedvenc teasüteménye

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 mk sütőpor
  • 11 dkg cukor
  • 1 ek méz
  • 1 db narancs
  • 1 rúd vanília
  • porcukor a szóráshoz
  • lekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Elsőként a vajat olvasszuk fel.
  2. A tojásokat keverjük habosra, adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét.
  3. A lisztet egy külön tálban keverjük össze a sütőporral, a cukorral, a mézzel és a narancs reszelt héjával.
  4. A lisztes keveréket óvatosan adagoljuk a felvert tojáshoz, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat. Keverjük homogén állagúra, majd 1-2 órára tegyük hűtőbe.
  5. A sütőformát vajazzuk és lisztezzük ki, majd adagoljuk bele egyenként kanalazva a tésztát.
  6. 190 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig, míg aranybarna lesz.
  7. Szobahőmérsékletűre hűtve, porcukorral vagy lekvárral tálaljuk.
Forrás: mindmegette.hu
Fotó: 123rf.com

Oldalak