Lisztérzékenység – egy igazi átok?

Ma már egyre többen szenvednek a cöliákiában, vagyis a lisztérzékenységben. Bár nem könnyű így főzni, mégis egyre több lehetőség van arra, hogy helyettesítsék a lisztet az ételekben. 

 

A cöliáka olyan betegség, amelyet csak folyamatos étrend betartásával lehet kezelni. A tünetek már igen fiatal korban megjelennek, de vannak olyan esetek is, ahol csak felnőtt korban derül ki a betegség. A legjellemzőbb tünete a hasmenés. Súlyosabb következményei is lehetnek a lisztérzékenységnek, fiatal korban, akár a fejlődés visszamaradását is eredményezheti. Akár lelki tüneti is lehetnek: ingerlékenység, étvágytalanságot is eredményezhet.

 

Ha kiderül, hogy lisztérzékenységben szenvedünk, az első dolgunk, hogy kiiktassuk azokat az ételeket, amik glutént tartalmaznak. Igen nehéz egy ilyen étrend felállítása, hiszen nem csak a péksüteményekről, főtt tésztáról, vagy a süteményekről kell lemondani, de az olyan ételekről is, amibe például habarás van, vagy például a rántott húsról, ahol ugye a panírhoz is használunk lisztet.

 

Mára már egyre több olyan élelmiszer van, amivel tudjuk ezeket helyettesíteni. A liszt tökéletesen helyettesíthető rozs, kukorica készítményekkel. Viszont figyelnünk kell arra, ha ezekkel a termékekkel sütünk főzünk, akkor használjunk több zsíradékot, esetleg élesztőt.

 

Itt van néhány recept, amelynek segítségével könnyen finom és ízletes ételeket is tudunk készíteni liszt alkalmazása nélkül.

 

 

Stefánia-vagdalt:

 

 

Hozzávalók:

24 dkg sertéshúst

1 db kisebb vöröshagyma

1-2 kávéskanál petrezselyemzöld

1-2 db tojás

1 db főtt tojás

2 szelet kukoricakenyér

 

2 kávéskanál napraforgóolaj

1 kávéskanál őröltbors

 

Elkészítés: A lemosostt sertéshúst ledaráljuk, majd hozzákeverjük a nyers tojást, a beáztatott és kinyomkodott kukoricakenyeret, sót és az olaj felén megfonnyaszott vöröshagymát, őrölt borsot, petrezselymet. Ezután a masszát jól összedolgozzuk, majd a keményre főtt és megtisztított tojást a henger alakúra formált húsmassza közepébe tesszük. Ezután az olajjal kikent peremes sütőlemezre helyezzük, vízzel és olajjal megkenjük, meglocsoljuk és megsütjük. A sütéshez a közepes erősség a legmegfelelőbb. A húst sütés közben a levével locsolgatjuk, hogy ki ne száradjon.

 

Rizspalacsinta

Hozzávalók 4 személyre:
4 tojás
8 evőkanál tej
8 dkg rizsliszt
1 dl szódavíz
2 evőkanál olaj
2 evőkanál porcukor

Előkészítés: A tojást kikeverjük a tejjel, beleszitáljuk a rizslisztet, és fél órát állni hagyjuk.
Elkészítés: A masszába belespricceljük a szódavizet. A tésztából a szokásos módon, kevés megforrósított olajon palacsintákat sütünk. Lekvárral, cukros-fahéjas kakaóporral, diókrémmel vagy vaníliás túróval töltjük, feltekerjük és meghintjük porcukorral. Sós változatban is készíthető: hagymás gombával, darált pörkölttel, sonkával, sajtkrémmel, zöldségpürével tölthetjük. Reszelt sajttal meghintve kínáljuk.

Oldalak

Sztárok
Egy királyi szakértő szerint Katalin nővérére, Pippa Middletonra különleges feladat várhat, amikor a trónörökös feleségéből királyné lesz.
Fashion&Beauty
Meryl Streep nemcsak tehetséges színésznő, de igazi stílusikon is egyben, aki a hetedik X felett is képes lenyűgözni mindenkit.
Fashion&Beauty
Érdemes egyet beszerezned erre a szezonra, mivel laza, kényelmes, és egyben vagány stílust képvisel.