Laktózérzékenyeknek és vegetáriánusoknak egyaránt - Házi rizstej recept

Tökéletes alternatíva lehet a rizstej azok számára, akik laktózérzékenységben szenvednek vagy vegetáriánusok, vegánok. Ám önmagában is megéri kipróbálni és fogyasztani, mert rendkívül finom és ráadásul sokkal gazdaságosabb elkészíteni, mintsem a boltban szereznéd be!

Házi rizstej recept

Hozzávalók ( kb. 4 adag)

  • 1 bögre rizs (opcionálisan választható, hogy fehér vagy barna)
  • Fél csomag vaníliás cukor vagy 1 egész vanília rúd
  • 1 rúd fahéj (ízlés szerint választható)
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1l víz

Elkészítés

Önts egy bögre rizst egy tálba annyi vízzel, hogy teljesen ellepje. Hagyd éjszakára hűvös helyen állni. Ha fahéjjal szeretnéd, akkor érdemes azt beletenni éjszakára.

Másnap öntsd át a turmixgépbe és add hozzá a vaníliát, a cukrot és önts még hozzá fél-1 liter vizet attól függően, hogy a rizs mennyit szívott be.

Turmixold össze alaposan a rizst a hozzávalókkal. Egyesek már így is fogyasztják, míg mások egy szűrő segítségével megszabadulnak a rizstől, hogy csak a rizstej maradhasson, ami bár csak a nevében tej, de kitűnő helyettesítője a valódi tejnek, ha valaki nem ihat, illetve nem szeretne.

Innentől kezdve igazából akár azonnal fogyasztható is. 100%-ig természetes, házi készítésű, tartósítószer és egyéb adalékanyagok nélkül. Ráadásul abszolút egészséges, hiszen az áztatás alatt sok értékes tápanyag, mint amilyen B-vitaminok és ásványi anyagok kioldódhatnak a rizs héjából.

Még két egyszerű laktózmentes receptért kattints a következő oldalra!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!