Különleges fogás - Garnélás rizottó

Könnyed, fejedelmi fogás akár egész évben. Ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor ez a recept tökéletes lesz számodra!

Hozzávalók:

• 15 dkg vaj
• 1 db citrom
• 1 db vöröshagyma
• 1 evőkanál olívaolaj
• 3 db fokhagyma gerezd
• ízlés szerint frissen őrölt bors
• 20 dkg arborio rizs
• 7 dl alaplé (zöldség)
• 2 dl száraz fehérbor
• ízlés szerint reszelt parmezán
• 15 dkg garnélarák
• ízlés szerint tengeri só

Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, és 8 dkg vaj és 1 evőkanál olaj keverékén üvegessé dinszteljük. (Ha a vajhoz adunk hozzá olajat, akkor nem tud megégni). Ezután hozzáadjuk a nagyon apróra vágott 1 gerezd fokhagymát, majd 1 perc után a rizst. Ha üvegesedni kezd a rizs, hozzáadjuk a bort. Fontos a sorrend, mindig bor az első, és utána következik az alaplé. Amikor a rizs felszívta a bort, annyi alaplét adunk hozzá, hogy ellepje, majd folyamatosan keverjük. Ha felszívta a rizs az alaplét, újból öntünk rá egy keveset. Ezt addig folytatjuk, míg puha nem lesz a rizs. Az arborio rizsnek körülbelül 15-18 perc kell, hogy megpuhuljon.

Amikor már kész a rizs, még 0,5 dl alaplevet öntünk rá, hozzáadunk 4 dkg vajat és 1 citrom kifacsart levét. Megkóstoljuk, hogy elég sós-e, ha nem, ízlés szerint sózzuk. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a reszelt parmezánt.

A rákhoz 2 gerezd fokhagymát apróra vágunk, majd kb. 3 dkg vajon kissé megdinszteljük. Hozzáadjuk a garnélát és 2 evőkanál vizet, sózzuk ízlés szerint. Amikor a rák megpuhult, citromot csepegtetünk rá.
Tálaláskor a rizsre helyezzük a rákot, majd megszórjuk még egy kis parmezánnal és frissen őrölt borssal.

Oldalak