Könnyű ételek a hétvégére

Talán sablonosan hangzik, de igazat kell adnunk a következő mondásnak: Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus! Nem véletlen, hogy őseink e szerint az iránymutatás szerint próbáltak élni.

Saját életritmusunkat átgondolva, mi is sokkal hatékonyabbak lehetnénk, ha kis tudatosságot csempésznénk az ételválasztásba. Sokkal könnyebb lesz úgy átvészelni a napot, hogy nem gyorséttermi vagy félkész kajákat veszünk magunkhoz, hanem teljes kiőrlésű gabonafélékben, tejtermékekben gazdag fogásokkal próbálkozunk, ill. zöldséget, gyümölcsöt is tálalunk legalább háromszor naponta.

Ez nem jelenti azt, hogy bármit is meg kellene vonnunk magunktól, de figyeljünk oda, hogy este hét óra után ne terheljük meg gyomrunkat nehéz ételekkel. Az, hogy könnyű ételeket fogyasszunk, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne különleges fogás az asztalunkon esténként. Ha napközben többet ettünk a kelleténél, kanalazzunk el egy pohár turmixot. Az idényzöldségek közül válasszuk a sütőtököt.

Alábbi fogásaink könnyűek, de táplálóak, akár vacsorának, akár ebédnek is megállják a helyüket.

Tökleves

Hozzávalók 2 személyre:

50 dkg sütőtök
tej
vaníliás cukor/édesítőszer
fahéj

A sütőbe toljuk be fél órára, majd vájjuk ki a tök belsejét. A kinyert masszát kevés tejjel, vaníliával, kevés cukorral vagy édesítőszerrel pürésítsük össze botmixer segítségével. Fahéjjal megszórva különleges ízvilágot érhetünk el.

Csirke narancsos avokádósalátával

Hozzávalók:

2 avokádó
2 narancs

narancslé
narancslikőr
olívaolaj
30 dkg grillcsirke

citromfű

A megtisztított avokádót apró kockákra vágjuk, a narancsgerezdeket elharmadoljuk. Az alapanyagokat keverőtálba tesszük, majd kevés sóval, narancslével, likőrrel, olívaolajjal meglocsoljuk. Tányérra szedjük, citromfűvel díszítjük. A grillcsirkét a saláta mellé rendezzük.

Tésztasaláta rukolával

Hozzávalók:
30 dkg tészta
3 marék rukola
2 szál újhagyma
2 paradicsom
1 sárga húsú paprika

Főzzük ki a tésztát enyhén sós vízben, közben vágjuk össze a rukolát, újhagymát, paprikát apró darabokra, majd forgassuk össze a megfőtt tésztával. Dresszingnek egy pohár joghurtból, 4 evőkanál paradicsompüréből, 3 kanál balzsamecetből, oregánóból, sóból, borsból álló elegyet készítsünk. 

 

 

Oldalak

Home&Design
Kutatást készített az IKEA a magyarok lakásfelújítási terveivel kapcsolatban. A válaszadók több mint fele tervezi, hogy a következő két évben változtatni fog otthonán – derül ki az IKEA legfrissebb...
Egészség
Te milyen gyakran fogyasztod ezt az italt? Ha eddig nem tetted, akkor itt az ideje, hogy beépítsd a mindennapjaidba!
Utazás
A Pest megyei Aszódon - hosszú idő után - ismét kiszúrták azt a barnamedvét, mely feltehetőleg évről évre visszajár a településre.