Könnyű ételek a hétvégére
Talán sablonosan hangzik, de igazat kell adnunk a következő mondásnak: Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus! Nem véletlen, hogy őseink e szerint az iránymutatás szerint próbáltak élni.
Saját életritmusunkat átgondolva, mi is sokkal hatékonyabbak lehetnénk, ha kis tudatosságot csempésznénk az ételválasztásba. Sokkal könnyebb lesz úgy átvészelni a napot, hogy nem gyorséttermi vagy félkész kajákat veszünk magunkhoz, hanem teljes kiőrlésű gabonafélékben, tejtermékekben gazdag fogásokkal próbálkozunk, ill. zöldséget, gyümölcsöt is tálalunk legalább háromszor naponta.
Ez nem jelenti azt, hogy bármit is meg kellene vonnunk magunktól, de figyeljünk oda, hogy este hét óra után ne terheljük meg gyomrunkat nehéz ételekkel. Az, hogy könnyű ételeket fogyasszunk, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne különleges fogás az asztalunkon esténként. Ha napközben többet ettünk a kelleténél, kanalazzunk el egy pohár turmixot. Az idényzöldségek közül válasszuk a sütőtököt.
Alábbi fogásaink könnyűek, de táplálóak, akár vacsorának, akár ebédnek is megállják a helyüket.
Tökleves
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg sütőtök
tej
vaníliás cukor/édesítőszer
fahéj
A sütőbe toljuk be fél órára, majd vájjuk ki a tök belsejét. A kinyert masszát kevés tejjel, vaníliával, kevés cukorral vagy édesítőszerrel pürésítsük össze botmixer segítségével. Fahéjjal megszórva különleges ízvilágot érhetünk el.
Csirke narancsos avokádósalátával
Hozzávalók:
2 avokádó
2 narancs
narancslé
narancslikőr
olívaolaj
30 dkg grillcsirke
só
citromfű
A megtisztított avokádót apró kockákra vágjuk, a narancsgerezdeket elharmadoljuk. Az alapanyagokat keverőtálba tesszük, majd kevés sóval, narancslével, likőrrel, olívaolajjal meglocsoljuk. Tányérra szedjük, citromfűvel díszítjük. A grillcsirkét a saláta mellé rendezzük.
Tésztasaláta rukolával
Hozzávalók:
30 dkg tészta
3 marék rukola
2 szál újhagyma
2 paradicsom
1 sárga húsú paprika
só
Főzzük ki a tésztát enyhén sós vízben, közben vágjuk össze a rukolát, újhagymát, paprikát apró darabokra, majd forgassuk össze a megfőtt tésztával. Dresszingnek egy pohár joghurtból, 4 evőkanál paradicsompüréből, 3 kanál balzsamecetből, oregánóból, sóból, borsból álló elegyet készítsünk.