Egy fogás, ami után senki sem marad éhes – Klasszikus vadas zsemlegombóccal
A vasárnapi ebéd sztárja, amit az egész család imádni fog.
Vadas zsemlegombóccal
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús
- 6 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 2 db vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 3 ek olaj
- 1 kis fej zellergumó
- 1 ek mustár
- 1 ek liszt
- 2 dl tejföl
- só, bors
A zsemlegombóchoz:
- 5 db szikkadt zsemle
- 2 db tojás
- 200 g liszt
- 2 dl tej
- 1 csokor friss petrezselyem
- só, bors
Elkészítés:
A húst felszeleteljük, a zöldségeket pedig felaprítjuk. A hagymát felhevített olajon megdinszteljük, ha pedig elkészült, hozzáadjuk a többi zöldséget és a húst, amit megpirítunk. Ezután felöntjük annyi vízzel az egészet, hogy mindent ellepjen, majd beletesszük a babérleveleket, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha a hús megpuhult, kiszedjük és félretesszük, a zöldségeket pedig leturmixoljuk, a babérleveleket kidobjuk. A tejfölt, a lisztet és a mustárt egy tálban összekeverjük, aztán hozzáadjuk a zöldségekhez, alaposan csomómentesre keverjük, és már készen is vagyunk a vadassal. A zsemlegombóc elkészítéséhez vágjuk apró kockákra a szikkadt zsemléket, aztán öntsük rá a tejet. A tojásokat verjük habosra, keverjük a zsemlékhez, majd hintsük meg a liszttel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és adjuk hozzá a felaprított petrezselymet is. Dolgozzuk össze alaposan a masszát, és formázzunk belőle apró gombócokat, amiket forrásban lévő vízben addig főzünk, amíg feljönnek a víz felszínére. Ezután kivehetjük a gombócokat, majd hagyjuk egy kicsit megszikkadni őket.