Készíts sushit ebédre!

A sushi hallatán sokan elhúzzák a szájukat, hiszen hogyan is képes valaki nyers halat enni. De ha egy kicsit megbarátkozunk vele, és megtanuljuk elkészíteni azokat, amik megfelelnek az ízlésünknek, akkor rájövünk, hogy kiváló étel.

A jó hír, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető, a rossz, hogy az alapanyagokat többnyire nem tudjuk előhalászni a kamrából, de azért nem lehetetlen beszerezni. A sushi feltekeréséhez szükségünk van egy bambuszgyékényre, de akinek nincs, vagy nem akar külön ezért vásárolni, az celofánt is használhat -mondjuk azt nehezebb kezelni. Szükség van még nori lapokra, ami tengeri különböző tengeri füvekből készül, ebbe kell betekerni a többi alapanyagot. Ennek a használata sem nélkülözhetetlen, de különleges ízt ad az ételnek.

A boltokban többnyire lehet kapni külön sushi rizst, de nem feltétlenül szükséges ezt használni, a hagyományos rizs is megteszi. Nem árt még beszerezni szója szószt, rizsecetet és wasabit, hogy a legtöbbet hozzuk ki saját készítésű sushinkból. Igazából bármit tehetünk bele, amihez kedvünk van, halak közül a tonhal, a tintahal és a lazac ajánlott, akár nyersen, akár füstölve. De tehetünk bele különböző zöldségeket, avokádót, vagy akár tojást is.

Hozzávalók (kb. 4 személyre):

-1/2 kg rizs
1-/2 kg hal
-wasabi
-rizsecet
-szójaszósz.
-Ízlés szerint egyéb töltelék

Mielőtt feltesszük főni a rizst, mossuk meg és ügyeljünk arra, hogy megfeleő legyen a minősége. Miközben fől a rizs, melegítsük fel az ecetet, adjunk hozzá egy kevés cukrot és sót, majd amikor feloldódott, adjuk a rizshez, majd állandó keverés mellet főzzük készre.

Amikor kész a rizs, vágjuk a tölteléket kívánt vastagságúra, a hosszúság nem számít, mert később úgyis fel kell vágni a sushit is.
Fogjunk egy nori lapot és tegyük a bambuszgyékényre a fényes oldalával lefelé, majd kicsit vizezzük be a kezünket -így könnyebb dolgozni- és oszlassunk szét körülbelül fél centi vastagságú rizsréteget a lapon, úgy hogy a végét hagyjuk üresen.

Ezután a rizses végébe, vagy középre tegyük a felszeletelt haldarabokat és a többi tölteléket, előtte bekenhetjük wasabival is, vagy később is rákenhetjük. Ha  elkészültünk akkor a a bambuszgyékény segítségével kezdjük el óvatosan feltekerni a sushit, úgy hogy a hal a helyén maradjon. Mikor végeztünk vágjuk 4-5 centi hosszúra a tekercset. Szójaszószba és/vagy wasabiba mártogatva fogyasszuk.

 

Oldalak

Sztárok
Ahogyan a Mirror is írja, Harry és Károly hamarosan újra láthatják egymást, ha minden a herceg tervei szerint alakul majd.
Lifestyle
Azért valószínűleg nem ez fogja visszatenni Lindsay Lohant a térképre, viszont a frissen felkerült filmek nem igazán tudtak labdába rúgni mellette.
Lifestyle
A TikTokon ezerféle elképesztően zseniálisa takarítási trükkel találkozhatunk, érdemes viszont olykor közelebbről is megvizsgálni, vajon valóban hatékonyak-e ezek a módszerek.