Recept

Mit ne tegyél soha a kávédba – Többet árthat, mint gondolnád

Cukor, édesítő, szirup, tehéntej vagy éppen növényi tej? Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi egészséges és mi nem azok közül, amit leggyakrabban teszünk a kávénkba.

A legjobb és a legrosszabb hozzávalók, amiket a kávédba rakhatsz

Kevés személyesebb dolog van annál, mint hogy hogyan isszuk a kávét. Ahány ember, annyi kávépreferencia. Feketén, tejjel, cukorral, valami extra ízélménnyel felturbózva – a lehetőségek tárháza végtelen. A HuffPost táplálkozási szakemberek segítségével összefoglalta, hogy mely adalékok vannak pozitív, semleges vagy éppen negatív hatással a szervezetre, és ezáltal az egészségünkre. Ha lesújtó eredményt kapnál a jelenlegi kávérendelésedet illetően, akkor sincs ok aggodalomra, ugyanis készültünk pár egészséges alternatívával minden hozzávaló esetén.

Mesterséges édesítőszerek (semleges hatás)

Rengeteg mesterségesen előállított édesítőt ismerünk, de mindezek közös jellemzője, hogy kevesebb kalóriát tartalmazó alternatívát nyújtanak a hagyományos cukor helyett, amiből egy kávéskanálnyi adag nagyjából 16 kalóriát tartalmaz. Ennek ellenére egyes édesítőszereket akár 200-700-szor édesebbnek is érezhetünk, mint a cukrot, ezért sokkal kevesebb is elég belőlük.

Bár a hetvenes években sok rosszat lehetett hallani az édesítőszerekről (ekkoriban elterjedt elképzelés volt, hogy húgyhólyagrákot okoznak), valójában ezek a helyettesítők (például a stevia) biztonságos, nem mérgező alternatívának bizonyulnak. A cukorpótlók nemcsak felerősítik a kávé ízét, de megakadályozhatják a fogszuvasodást és még a cukorbetegségben szenvedő egyének vércukorszint-emelkedését is. A túlzott fogyasztásukkal azonban vigyázni kell, mert emésztési problémákat idézhet elő.

Fehér cukor (negatív hatás)

Nincs is annál természetesebb, mint a kissé kesernyés kávéba belelapátolni egy kis cukrot, azonban sajnos ezzel semmilyen táplálkozási szükségletet nem elégítünk ki, a túlzott cukorfogyasztás pedig számos egészségügyi kockázathoz vezethet, beleértve a cukorbetegséget és a súlygyarapodást.

Napi több kávé több kanál cukorral, és nagyon könnyen összeadódnak a kalóriák. Szakértők szerint a férfiaknak legfeljebb 9 kiskanál, nőknek pedig 6 kiskanál cukormennyiség elfogyasztása javasolt egy nap. Ha mindezt vagy ennek nagy részét „elhasználod” a kávédba, akkor az összes többi étkezés esetén nagyjából búcsút is kéne mondani a cukornak.

Ha mindenképp szeretnéd cukorral édesíteni a kávéd, akkor használhatsz kókuszcukrot is, ami sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a finomított cukor, ráadásul karamellszerű ízével tovább gazdagítja a kávé aromáját.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Recept
Sztárok
Ferenc pápát április 26-án szombaton délelőtt helyezik örök nyugalomra, az uralkodó család pedig arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a palota nevében Vilmos herceg vesz részt a temetésen. Sokan...
Sztárok
Július 20-án Budapesten, az MVM Dome-ban ad koncertet Jennifer Lopez énekesnő, aki az Up All Night nevű turnéja keretein belül látogat hazánkba. Most végre az is kiderült, milyen kívánságokkal...
Lifestyle
Praktikus ötletnek tűnik alumíniumfóliában tárolni az ételmaradékot, ám az élelmiszerbiztonsági szakértők szerint a megoldás ezernyi veszélyt rejt magában.
Sztárok
Árpa Attila a minap Kadarkai Endre HALLGATLAK - Jótanácsok az élethez című podcastjában vendégeskedett, s a beszélgetés során szóba került az a pár évvel ezelőtti interjú is, melyben Cserhalmi György...
Home&Design
Demi Moore egy Instagramra posztolt családi pillanattal nemcsak követőit, hanem a lakberendezés szerelmeseit is lenyűgözte. A fotón nemcsak ő és lánya, hanem a konyhája is ragyogott a háttérben – és...
Lifestyle
Sokan érzik úgy tavasszal vagy ősszel, hogy az allergiás tüneteik hirtelen romlanak, pedig nemcsak a pollen tehet erről – az is számít, mi kerül a tányérunkra. Vannak ételek, amelyek szinte...