Jókai bableves csipetkével – ezzel bizony csak jóllakni lehet!
Főszerepben a magyaros ízek.
Jókai bableves
Hozzávalók:
A leveshez:
- 30 dkg tarkabab
- 50 dkg füstölt sertéscsülök
- 10 dkg füstölt kolbász
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 2 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 2 dl tejföl (20%-os)
A rántáshoz:
- 1 vöröshagyma
- 1 tk pirospaprika
- 2 ek olaj
- 1 csapott ek búzaliszt
- kb. 3 dl víz
A csipetkéhez:
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- só
Elkészítés:
Az egy éjszakán át áztatott csülköt feldaraboljuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk az ugyancsak előzőleg beáztatott babot, a hajszálvékonyra karikázott, megmosott kolbászt, a karikára vágott zöldségeket, a fokhagymát, a babérlevelet, és sózzuk, borsozzuk. Ha hús, a bab és a zöldségek is megpuhultak, világos rántást készítünk a lisztből és az olajból. Belekeverjük a finomra vágott hagymát, majd levéve a tűzről, a pirospaprikát is, felöntjük vízzel, csomómentesre keverjük, a végén pedig a leveshez öntjük. Ezután mehet bele a tejföl is. A csipetkéhez a lisztet és a tojást egy csipetnyi sóval összegyúrjuk, majd a levesbe csipkedjük, és kb. 10 perc alatt készre főzzük.