Jókai bableves csipetkével – ezzel bizony csak jóllakni lehet!

Főszerepben a magyaros ízek.

Jókai bableves

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 30 dkg tarkabab
  • 50 dkg füstölt sertéscsülök
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 2 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 2 dl tejföl (20%-os)

A rántáshoz:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 ek olaj
  • 1 csapott ek búzaliszt
  • kb. 3 dl víz

A csipetkéhez:

  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás

Elkészítés:

Az egy éjszakán át áztatott csülköt feldaraboljuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk az ugyancsak előzőleg beáztatott babot, a hajszálvékonyra karikázott, megmosott kolbászt, a karikára vágott zöldségeket, a fokhagymát, a babérlevelet, és sózzuk, borsozzuk. Ha hús, a bab és a zöldségek is megpuhultak, világos rántást készítünk a lisztből és az olajból. Belekeverjük a finomra vágott hagymát, majd levéve a tűzről, a pirospaprikát is, felöntjük vízzel, csomómentesre keverjük, a végén pedig a leveshez öntjük. Ezután mehet bele a tejföl is. A csipetkéhez a lisztet és a tojást egy csipetnyi sóval összegyúrjuk, majd a levesbe csipkedjük, és kb. 10 perc alatt készre főzzük.

További magyaros levesreceptekért lapozz a következő oldalra!

Fotók: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!