Igazi ínyencség - Bodzás libamájsaláta
Az édes és sós ízek kavalkádja jellemzi ezt a különleges és fenséges előételt, amely kitűnő lehet akár vendégváráskor is.
Hozzávalók
- 1 db hízott libamáj
- 1,5 liter libazsír
- 20 dkg akácméz
- 1 kis marék bodzavirág
- 2 ek sherryecet
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1 csipet szálas Earl Grey teafű
- zöldsaláták
Elkészítés
A libmájat lesózzuk, 1 órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten. A zsírt 80°C-ra hevítjük, majd beletesszük a májat és 58°C-os maghőmérsékletig melegítjük (konfitáljuk). Ez körülbelül 20-25 percet vesz igénybe, maghőmérővel ellenőrizzük! Ezután azonnal jeges vízbe tesszük a májat, teljesen kidermesztjük, leitatjuk. Egy öntöttvas serpenyőt hevítsünk szárazon izzásig, majd alaposan kérgezzük körbe a májat, hogy szép sötétbarna színt kapjon és füstös ízű legyen.
A konfitálás alatt mossuk meg és csöpögtessük le a salátákat, készítsük el az öntetet. Egy kisebb acéledényben az akácmézet a bodzával és egy nagyobb csipet sóval hevítsük habzásig, majd adjuk hozzá a sherryecetet és főzzük ki. Ezután jöhet bele a fehérbor, ezzel is jól forraljuk ki, de annyi folyadékot hagyjunk benne, hogy az öntet szobahőmérsékleten ne sűrűsödjön vissza teljesen. Amikor 80°C-ra visszahűlt, áztassuk bele egy-két percre a teafüvet, majd szűrjük le. A salátaleveleket keverjük át az öntettel, majd vékonyan szeleteljük rá a szobahőmérsékletű májat.
Fotó: Laurenczy Miklós
Recept: Arcade Bistro