Igazi ínyencség - Bodzás libamájsaláta

Az édes és sós ízek kavalkádja jellemzi ezt a különleges és fenséges előételt, amely kitűnő lehet akár vendégváráskor is.

Hozzávalók

  • Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
    1 db hízott libamáj
  • 1,5 liter libazsír
  • 20 dkg akácméz
  • 1 kis marék bodzavirág
  • 2 ek sherryecet
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 csipet szálas Earl Grey teafű
  • zöldsaláták

Elkészítés

A libmájat lesózzuk, 1 órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten. A zsírt 80°C-ra hevítjük, majd beletesszük a májat és 58°C-os maghőmérsékletig melegítjük (konfitáljuk). Ez körülbelül 20-25 percet vesz igénybe, maghőmérővel ellenőrizzük! Ezután azonnal jeges vízbe tesszük a májat, teljesen kidermesztjük, leitatjuk. Egy öntöttvas serpenyőt hevítsünk szárazon izzásig, majd alaposan kérgezzük körbe a májat, hogy szép sötétbarna színt kapjon és füstös ízű legyen.

A konfitálás alatt mossuk meg és csöpögtessük le a salátákat, készítsük el az öntetet. Egy kisebb acéledényben az akácmézet a bodzával és egy nagyobb csipet sóval hevítsük habzásig, majd adjuk hozzá a sherryecetet és főzzük ki. Ezután jöhet bele a fehérbor, ezzel is jól forraljuk ki, de annyi folyadékot hagyjunk benne, hogy az öntet szobahőmérsékleten ne sűrűsödjön vissza teljesen. Amikor 80°C-ra visszahűlt, áztassuk bele egy-két percre a teafüvet, majd szűrjük le. A salátaleveleket keverjük át az öntettel, majd vékonyan szeleteljük rá a szobahőmérsékletű májat.

Fotó: Laurenczy Miklós
Recept:
Arcade Bistro

Oldalak

Lifestyle
Egy híres művésznő úgy döntött, hogy a mesterséges intelligenciával (MI) köti össze az életét. Igazából láthatja is, mert hologram formájában lesz vele.
Sztárok
Aki leskelődni akar, az ismét megteheti, mivel elstartolt a Való Világ legújabb évada az RTL-en. Annyi biztos, hogy bizarr szituációkból most sem lesz hiány.
Lifestyle
Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a magyarok egyre tudatosabban vásárolnak a boltokban. Nem is nagyon akarunk sokat élelmiszerre költeni.