Fogós kérdés: honnan indult a húsvéti nyúl karrierje és mi köze a tojásokhoz?

Most kiderül, miért a nyúl hozza a tojásokat és hogyan vált valójában a húsvét jelképévé.

Honnan jönnek a tojások?

A húsvét mozgó ünnep, minden évben más dátumra esik március 21. és április 25. között. Idén egy kicsit később érkezik a nyuszi, akiről valójában elég keveset tudunk. Miért pont ő hozza a tojásokat, hogyan vált jelképpé? A következőkben ezt tisztázzuk.

Eredetileg tilos volt a tojásfogyasztás

Ma már természetes, hogy elnyammogunk pár csokibogyón, de azt, hogy valójában miért vált a nyúllal együtt ez is az ünnep jelképévé, máig vitatják. Egyes külföldi források szerint a tojás fogyasztása az egyház által tiltott volt a húsvétot felvezető "Szent Héten", és azokat a darabokat, amiket nem ettek meg és összegyűjtöttek, odaadták a gyerekeknek ajándékba. A legtöbben úgy tartják, mint a termékenység és élet szimbóluma, tökéletesen hirdeti Jézus feltámadását.

Az első csokitojások

Ha már a Télapót is bemázolják, akkor a nyuszi sem maradhat ki a csokifürdőből húsvétkor. Az első változatok a 19. századi Franciaországból és németektől származtak, de az akkori verzió még keserédes és keményebb volt. Ahogy a készítési technika fejlődőtt, az idők során így alakult ki a ma ismert végeredmény, amit ünnepkor szívesen majszolunk a kicsikkel együtt.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: Pinterest.com

Oldalak

  • 1
  • 2