Hogy legyen minek örülni hétfő reggel - Vajpuha kakaós csiga
Vasárnap délután az embert hajlamos hatalmába keríteni a közelgő munkahét miatti melankólia. Ilyenkor inkább felejtsük el a kesergést, vessük be magunkat a konyhába és készítsünk valami finomságot, melynek illata belengi a lakást és mellé még némi boldogsághormonnal is ellát minket azon a nyomorúságos hétfő reggelen. A vajpuha, foszlós kakaós csiga pont egy ilyen vasárnap délutáni boldogságmorzsa – a kelt tészták királynője.
Kakaós csiga
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg kristálycukor
- 1 egész tojás és egy sárgája
- 1-2 csipet só
- 300 ml tej
- 50 ml semleges ízű olaj
- 30 g friss élesztő
A töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 20 g holland kakaópor
Elkészítés:
- A tejet langyosítsuk fel (ne forraljuk).
- A lisztet szitáljuk bele egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a sót, a tojást, a langyos tejet, az olajat és az élesztőt. A tésztát kézzel vagy robotgéppel alaposan dolgozzuk össze, dagasszuk ki.
- Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen hagyjuk kelni egy órát.
- Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. A vajat olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a cukrot és a kakaóport.
- Ha a tészta megkelt, szedjük két egyenlő részre. Az első adagot nyújtsuk ki nagyjából 1 cm vastagságúra, majd kenjük meg a töltelék felével. A megkent tésztát tekerjük fel, majd szeleteljük 2-3 cm vastag csigákra. A műveletet ismételjük meg a maradék tésztával.
- A csigákat helyezzük egy vajjal kikent sütőedénybe és 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.