Hogy legyen minek örülni hétfő reggel - Vajpuha kakaós csiga

Vasárnap délután az embert hajlamos hatalmába keríteni a közelgő munkahét miatti melankólia. Ilyenkor inkább felejtsük el a kesergést, vessük be magunkat a konyhába és készítsünk valami finomságot, melynek illata belengi a lakást és mellé még némi boldogsághormonnal is ellát minket azon a nyomorúságos hétfő reggelen. A vajpuha, foszlós kakaós csiga pont egy ilyen vasárnap délutáni boldogságmorzsa – a kelt tészták királynője.

Kakaós csiga

Vajpuha kakaós csiga az örömtelibb hétfő reggelekért

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 egész tojás és egy sárgája
  • 1-2 csipet só
  • 300 ml tej
  • 50 ml semleges ízű olaj
  • 30 g friss élesztő

A töltelékhez:

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 20 g holland kakaópor

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsuk fel (ne forraljuk).
  2. A lisztet szitáljuk bele egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a sót, a tojást, a langyos tejet, az olajat és az élesztőt. A tésztát kézzel vagy robotgéppel alaposan dolgozzuk össze, dagasszuk ki.
  3. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen hagyjuk kelni egy órát.
  4. Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. A vajat olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a cukrot és a kakaóport.
  5. Ha a tészta megkelt, szedjük két egyenlő részre. Az első adagot nyújtsuk ki nagyjából 1 cm vastagságúra, majd kenjük meg a töltelék felével. A megkent tésztát tekerjük fel, majd szeleteljük 2-3 cm vastag csigákra. A műveletet ismételjük meg a maradék tésztával.
  6. A csigákat helyezzük egy vajjal kikent sütőedénybe és 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
Fotó: 123rf.com

Oldalak