Pásztorételt a bográcsba: Nem csak a Hajdúságban készülhet jó slambuc!
Egy igazán laktató egytálétel.
Slambuc
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 250 g lebbencs tészta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 50 dkg krumpli
- 2 kk őrölt pirospaprika
- só
- bors
Elkészítés:
A feldarabolt szalonnát zsírjára pirítjuk egy serpenyőben, majd kiszedjük a kockákat és a maradék zsíron megpirítjuk a lebbencs tésztát. Ha kész, a tésztát is kikapkodjuk a seprenyőből, mert helyet cserél a hagymával: most ezt sütjük össze a visszadobált szalonnakockákkal. Ha megpárolódott a hagyma, lehúzzuk a serpenyőt a tűzről és hozzákeverjük a pirospaprikát, majd beledobjuk a tésztát és a kockákra vágott krumplit, és felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje. Ekkor mehet bele a só és a bors is. Az ételt addig főzzük, amíg minden puha nem lesz, ezután jöhet a pirítás. Fedő nélkül hagyjuk a slambucot, hogy eltűnjön róla a lé, közben sokszor alaposan átforgatjuk, hogy az étel minden oldala szépen megpiruljon. A slambucot forrón tálaljuk.