Hagyományos, de mindig telitalálat: Íme a tökéletes rakott krumpli receptje!

Nem olyan macerás elkészíteni, mint azt gondolnád.

Exkluzív receptek Topár Gábortól

Van, aki hosszú csipeszekkel hajómakettet épít üvegpalackokba, más bélyeget gyűjt és albumokba rendez, vagy azon munkálkodik, hogy minél gyorsabban minél messzebb tudjon futni - én meg főzni szeretek. A főzés kikapcsol: már a felkészülés és a tájékozódás is szórakoztat, ráadásul éhen sem maradok, ami tiszta haszon. Örömmel osztom meg a jól sikerült receptjeimet, a sikertelenekről pedig mélyen hallgatok.

„Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága.”
Jean Anthelme Brillat-Savarin

Rakott krumpli - gratin

Két dolgot nem annyira kedvelek a rakott krumpliban. Az egyik, hogy nem mindig egyenletesen oszlanak el benne az alkotóelemek: itt a kolbász hiányzik, ott a tejföl. Ezt sokak megrökönyödésére úgy szoktam megoldani, hogy villával összetöröm a tányéromon lévő adagot és összekeverem, esetleg adok hozzá még tejfölt. A másik bajom a csinálás: felesleges macerának élem meg a krumplit héjastól, egészben megfőzni, aztán hámozni, szeletelni. Ennyi idővel és melóval már az egésznek késznek kéne lennie! Gratint is csináltam már párszor, de mégsem jutott eszembe, hogy összevezethető lenne a rakott krumplival. Az ötlet nem az enyém, de azóta nem csinálom máshogy.

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli (kedvencem a sárga héjú)
  • fél liter tejszín (mostanában láttam, hogy valaki görög joghurttal csinálta, jó ötletnek tűnik, ki fogom próbálni)
  • 5 tojás keményre főzve, felszeletelve (azzal a jó kis húros szeletelővel)
  • 25 dkg füstölt kolbász

Elkészítés:

A krumplit meghámozom és mandolinon (szeletelőn) nagyon vékonyra szeletelem. Egy kivajazott tálba terítem a harmadát, megöntözöm a tejszín harmadával, ráteszem a
felszeletelt tojás és kolbász felét, arra megint krumpli, tejszín, tojás, kolbász, végül a maradék krumpli és rá a tejszín. Ja, minden réteg krumplit megsózok (ezért érdemes főzés előtt végigolvasni a receptet). 150-160 fokos sütőben kb. 70-80 percig sütöm, de egy tűvel ellenőrzöm a krumpli puhaságát.
Kész!

További két rakott ételért lapozz!

Fotó: Topár Gábor

Oldalak

  • 1
  • 2