Recept

Hagyományos pásztor pite - Az angol vasárnapi ebéd, amit imádni fogsz

Pitébe húst? Bizony! Az angoloknál az egyik legnépszerűbb vasárnapi ebéd nem mást, mint a roppanós krumplipürével befedett pásztor pite. Egyszerű, de nagyszerű recept következik, amit magyarként is kötelező kipróbálni.

Az angolok eredetileg darált birkahúsból készítik a pásztor pitét, de szerintem a magyar szájízhez jobban passzol a sertéshús. Olajon pirítsuk le a felkockázott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, kis kockákra vágott répát, és a paradicsompürét. Adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük rozmaringgal, kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval és borssal, és hagyjuk rotyogni ameddig teljesen meg nem fő a hús. Adjuk hozzá a vizet, bort és a Worchestershire szószt, majd közepes lángon főzzük 10 percig, ekkor adjuk hozzá a fagyasztott borsót és kukoricát, és t

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

Hozzávalók

A raguhoz:

  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • rozmaring, kakukkfű, babérlevél, só, bors
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg kukorica
  • Fél kg darálthús
  • Fél deci bor
  • 4 dl víz
  • Egy evőkanál Worchestershire szósz

A krumplipüréhez:

  • 1 kg krumpli
  • 1 dl tej
  • 75 g vaj
  • 4 tojás sárgája
  • Só, bors, szerecsendió

Elkészítés

Az angolok eredetileg darált birkahúsból készítik a pásztor pitét, de szerintem a magyar szájízhez jobban passzol a sertéshús. Olajon pirítsuk le a felkockázott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, kis kockákra vágott répát, és a paradicsompürét. Adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük rozmaringgal, kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval és borssal, és hagyjuk rotyogni ameddig teljesen meg nem fő a hús. Adjuk hozzá a vizet, bort és a Worchestershire szószt, majd közepes lángon főzzük 10 percig, ekkor adjuk hozzá a fagyasztott borsót és kukoricát, és további 10 percig főzzük. Ezzel el is készült a ragunk, amit egy hőálló tál aljába kanalazzunk. A krumplipüréhez a krumplikat főzzük meg, majd krumplitörő segítségével készítsünk belőle pürét. Vajjal és tejjel összedolgozva lágy krémet kell kapnunk, a tojássárgák pedig segítenek hogy aranybarnára és roppanósra süljön a teteje. Sózzuk, borsozzuk és bőven szórjunk bele szerecsendiót. Simítsuk a ragu tetejére, egy villa segítségével irdaljuk be, majd 180 fokon 30 perc alatt pirítsuk aranybarnára.

Fotó: foodnetwork.com

Oldalak

Recept
Lifestyle
Évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat, vajon mi árulja el legpontosabban, hogyan öregszik a testünk. Egy tudományos irány most meglepő választ ad.
Lifestyle
Ahogy közeledik az év vége, a legtöbben már az ünnepi nyugalomra és a meghitt pillanatokra hangolódnak. Az asztrológia azonban úgy látja: három csillagjegy számára a 2025-ös karácsony előtti hetek...
Lifestyle
A karácsony kétségkívül az év egyik legvarázslatosabb időszaka. Ahogy felgyúlnak az adventi gyertyák első fényei, sokan máris lázas készülődésbe kezdünk, és ünnepi pompába öltöztetjük az otthonunkat...
Sztárok
III. Károly király otthonában csak egyetlen unokája fotója kapott helyet, ami sokak szerint többet elárul a családi kapcsolatok jelenlegi állapotáról, mint gondolnánk.
Sztárok
A félelmek nem válogatnak: a reflektorfényben élő sztárok életét is ugyanúgy beárnyékolhatják, mint bárki másét. De vajon kinek hogyan sikerült győzedelmeskednie a szorongása felett egyszer s...
Lifestyle
Karácsony közeledtével sok család fejében megfogalmazódik a gondolat, hogy a gyerekeket egy apró szőrgombóccal lepik meg a fa alá, aki aztán a kicsik legjobb barátjává válik. Ez mind szép és jó,...