A legfinomabb retró sütemény – Íme az eredeti aranygaluska receptje

Nagyszüleink is pontosan így készítették!

Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók:

A galuskához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 ek cukor

A szóráshoz:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

A sodóhoz:

  • 500 ml tej
  • 2 db tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 ek liszt
  • 1 db vaníliarúd
  • reszelt citromhéj

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, és elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és az egészet felfuttatjuk. A megolvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt, valamint a tojássárgákat hozzáadjuk az átszitált liszthez, és jól összegyúrjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát egy ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk, majd egy sornyi tésztát fektetünk a margarinnal kikent tepsi aljára, ezt megszórunk az olvasztott vajas, diós és cukros keverékkel, amit előzőleg elkészítettünk, majd erre jön még egy sor tészta, és a szórás. Közepes hőfokon körülbelül 40 perc alatt megsütjük a galuskát a sütőben, addig pedig elkészítjük a vaníliasodót. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, a sárgákat pedig kikeverjük a cukorral, a liszttel, egy deci hideg tejjel és a citromhéjjal. A többi tejet feltesszük főni a vaníliarúddal, amikor pedig felforrt, hozzáadjuk a tojássárgákat, és folyamatosan kevergetve felfőzzük, de nem forraljuk. A tűzről lehúzva kivesszük a vaníliát, és óvatosan belekeverjük a tojáshabot is.

További két vaníliás süteményért lapozz!

Fotó: debmedia.hu

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!