Gyümölcsös édesség: Szedres kosárkák
Ha kedvet kaptál egy kis gyümölcsös könnyű édességhez, akkor próbáld ki a szedres kosárkákat, ami igazán finom különlegesség.
Hozzávalók:
15 db 4 cm átmérőjű kosárkához:
A tésztához:
12 dkg rétesliszt
3 dkg kukoricakeményítő
7 dkg hideg vaj
1 kis méretű tojás sárgája
1 teáskanál habtejszín
6 dkg porcukor
1 kis csipet só
A töltelékhez:
15 dkg feketeszeder
2 dl habtejszín
2 evőkanál barnacukor
Elkészítés:
A lisztet és a kukoricakeményítőt tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, csipetnyi sót. A tojássárgáját a tejszínnel kis tálban elkeverjük, a vajat apró kockákra vágjuk. A lisztes keveréket elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojásos tejszínt. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. A lágy tésztát frissen tartó fóliába csomagoljuk, 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A díszítéshez tegyünk félre néhány gyümölcsöt, a többit turmixgép poharába tesszük a barnacukorral és leturmixoljuk, majd az egészet sűrű szövésű fémszűrőn átpasszírozzuk. Így a magok nem kerülnek a szederpürébe.
A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadunk 3 evőkanálnyit a szederpüréből, alaposan, de óvatosan összekeverjük, felhasználásig hűtőszekrénybe helyezzük a maradék szederpürével együtt.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A tésztát enyhén lisztezett felületen 2 mm vékonyságúra nyújtjuk – óvatosan kell vele bánni, mert könnyen ragad! Szaggassunk kosárkaformákkal kis lapokat a tésztából, ezzel béleljük az előzetesen alaposan kivajazott sütőformákat. Mindegyik formába került tésztát villával enyhén szurkáljuk meg, hogy a tészta sütés közben ne púposodjon fel. 13-15 perc alatt szép világosra sütjük, majd rácsra borítva hagyjuk hűlni.
A már szobahőmérsékletű kosárkákat megtöltjük a csillagcsőrös habzsákba szedett lila habbal, majd biggyesszünk mindegyikre néhány csepp pürét, végül félbevágott gyümölcsökkel díszítsük. Jól behűtve tálaljuk!