Gundel palacsinta - A hazai ízek szerelmeseinek
A palacsinta mindig is az egyik nagy hétvégi kedvenc volt nálunk. Ez alkalommal is nekiálltunk sütni, és úgy gondoltuk, miért ne készítsük el az egyik legfinomabb magyar desszertet, a legendás Gundel palacsintát? A receptünket pedig veletek is megosztom most!
Gundel palacsinta - Hozzávalók:
Tészta:
- 2 tojás
- 1 csésze tej
- 1 csésze liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- csipetnyi só
- szódavíz a tészta lazításához
- napraforgóolaj a sütéshez
Töltelék:
- 1 csésze tejszín
- 10 dkg kristálycukor
- 25 dkg darált dió
- 4 evőkanál rum
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- ízlés szerint mazsola
Csokoládéöntet:
- 10 dkg keserű csokoládé
- 3 tojássárgája
- 1 csésze tej
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 2 teáskanál kakaópor
- 3 evőkanál rum
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Összedolgozzuk a tojást, a tejet, a citrom reszelt héját, a vaníliáscukrot és a sót, majd hozzáadjuk a lisztet, s csomómentesre keverjük. A tésztát szódavízzel lazítjuk megfelelő sűrűségűre, majd miután 20-25 percet állni hagytuk, palacsintasütőben felhevített olajon kisütjük.
A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is, kis lángon főzzük 1-2 percig. Mikor elkészült, megkenjük vele a palacsintatésztákat, s összegöngyöljük őket.
Az öntethez gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, levéve habverővel hozzákeverjük a többi alapanyagot, majd vízgőz felett további 5 percig kevergetjük. Olajjal kikent serpenyőben ropogósra sütjük a megtöltött palacsinták mindkét oldalát, majd miután levettük a tűzről meglocsoljuk őket a csokoládéöntettel, s már tálalhatjuk is a desszertet.