Gundel palacsinta - A hazai ízek szerelmeseinek

A palacsinta mindig is az egyik nagy hétvégi kedvenc volt nálunk. Ez alkalommal is nekiálltunk sütni, és úgy gondoltuk, miért ne készítsük el az egyik legfinomabb magyar desszertet, a legendás Gundel palacsintát? A receptünket pedig veletek is megosztom most!

Gundel palacsinta - Hozzávalók:

Tészta:

  • 2 tojás
  • 1 csésze tej
  • 1 csésze liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • szódavíz a tészta lazításához
  • napraforgóolaj a sütéshez

Töltelék:

  • 1 csésze tejszín
  • 10 dkg kristálycukor
  • 25 dkg darált dió
  • 4 evőkanál rum
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • ízlés szerint mazsola

Csokoládéöntet:

  • 10 dkg keserű csokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 1 csésze tej
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 2 teáskanál kakaópor
  • 3 evőkanál rum
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés:

Összedolgozzuk a tojást, a tejet, a citrom reszelt héját, a vaníliáscukrot és a sót, majd hozzáadjuk a lisztet, s csomómentesre keverjük. A tésztát szódavízzel lazítjuk megfelelő sűrűségűre, majd miután 20-25 percet állni hagytuk, palacsintasütőben felhevített olajon kisütjük.

A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is, kis lángon főzzük 1-2 percig. Mikor elkészült, megkenjük vele a palacsintatésztákat, s összegöngyöljük őket.

Az öntethez gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, levéve habverővel hozzákeverjük a többi alapanyagot, majd vízgőz felett további 5 percig kevergetjük. Olajjal kikent serpenyőben ropogósra sütjük a megtöltött palacsinták mindkét oldalát, majd miután levettük a tűzről meglocsoljuk őket a csokoládéöntettel, s már tálalhatjuk is a desszertet.

Még két szuper desszertötletért kattints a következő oldalra!

Leadfotó:Instagram

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!