A grillezés nagy dilemmája - Avagy, így válaszd ki a tökéletes grillsütőt!

Kerti partira, baráti összejövetelre készülve a legalapvetőbb társasági élmény a grillezés, melynek népszerűsége napról napra növekszik. 20 éve még egyszerű volt a képlet, elő a szalonnasütőt, és élvezzük az estét! A grillezési eszközök mai kínálata azonban már akkora, hogy a grillvásárlás végül igazi mély dilemmába torkollik, vagy talán meg sem valósul. Éppen ezért, hogy még véletlenül se járhassunk így, cikkünkben most segítünk a választásban! (x)

Grillezzünk, de mivel?

Az első kérdés, ami általában felmerül bennünk, hogy gázgrillt, vagy faszenes grillsütőt vásároljunk. A hagyományos faszenes grillezésnek ma már igen kifinomult eszköztára van. Aki szereti a tűzgyújtás romantikáját, szereti a parázs sercegését, a faszénen készült ételek füstös illatát az első gondolatra biztosan faszenes grillsütőt fog választani. A dilemma azonban itt még nem ér véget, hiszen a faszenes grilleknek is több tucatnyi változatuk van, ráadásul az eredmény, vagyis az elkészült grillétel mindegyiknél nagyon különböző lehet.

Faszenes grillsütő, ha a hangulat a lényeg

Nézzük, mit is kell tudnia egy igazán jó faszenes grillnek! Az egyszerű, hagyományos gömbgrillek ideje kezd lejárni, mert ma már nem elégszünk meg a grillezés folyamatával, az eredménynek is tökéletesnek kell lennie. Minél többet tud egy grill, annál több fajta étellel lephetjük meg barátainkat.

Nagyon jó, ha képes a hosszú távú, tartósan alacsony sütési hőmérséklet megtartására. Így süthetünk rajta oldalast, nagy darab húsokat, lassú tűzön halat, lazacot, süthetünk kukoricát, készíthetünk sütőtököt. Ha faszenes grillünk közepesen magas hőmérsékletre is képes, akkor nem lesz gondunk egy hagyományos és tökéletes steak elkészítésével sem.

Ha pizzát szeretnénk sütni, akkor magas hőmérsékletre, mondjuk 400 fok fölötti hőmérsékleti tartományra kell melegítenünk grillünket, és tartósan ott is kell tartanunk. Egy ilyen pizza kemence tulajdonságokkal rendelkező grillsütőt már nehezebb találni, de létezik a magyar piacon. A Kamado Chef kerámia grillsütői és a mára igen híressé vált Broil King KEG képes ezeknek a magas elvárásoknak megfelelni.

Az igazi profik így csinálják

Az ország egyik kedvenc grillese, a debreceni Tarsoly Laci, alias Cookfather például folyamatosan egy ilyen sütőn készíti el barátai kedvenc ételeit. Megkérdeztük őt, hogy miért is olyan jó a Broil King KEG. "Tavaly vásároltam meg életem első Kamado típusú grillsütőjét, a Broil King KEG 4000-et. Bevallom, régóta grillezek, de a KEG új távlatokat nyitott számomra a grillezésben. Egyszerűen fantasztikus: alacsony hőfokon akár 10-14 órát is képes ugyanazzal a kis faszénnel üzemelni, magas hőfokon pedig életem legjobb pizzáit sütöm rajta. Az idén megvettem az új KEG-et, az 5000-est, ami talán még jobb, mint a régi."

A KEG tényleg ragyogó: könnyű rajta hőfokot szabályozni, mivel a be és a kiáramló levegő mennyiségét szelepekkel vezérelhetjük így használatuk pofon egyszerű. A Kamado Chef kerámia grillek pedig abban különböznek a KEG-től, hogy nem acélból, hanem hagyományosan kerámiából készülnek. A kerámia magába szívja a levegő nedvességtartalmát, és sütés közben lassan visszaadja azt az ételnek, amitől omlós és ízben nagyon gazdag lesz.

Ha a gyorsaság a fontos, válassz inkább gázgrillt!

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy miért jó a gázgrill, ha ennyire tuti a faszenes? Egy jó minőségű gázgrill pillanatok alatt üzemi hőmérsékleten van, és már készülhetnek is a finomságok. Ha valaki könnyedén, gyorsan és egyszerűen szeretne grillezni, és azt szeretné, hogy grillsütője mindig rendelkezésére álljon, akkor sokkal célszerűbb gázüzemű egységet választania.

Ha már a kanadai Broil King-et hoztuk fel példaként, akkor létezik a sokféle méretű és sokféle funkcióval ellátott Broil King sütő, ám egy dologban mind megegyezik, öntött alumínium sütőtere, öntött vas rácsai és a benne lévő flavor wave ízmegtartó rendszer mind a tökéletes ízvilág megteremtéséért felel. Mindegy, hogy milyen grillt használunk, mind magas sütési hőmérsékletre képes, könnyen takarítható, és bármikor pillanatok alatt a rendelkezésünkre áll. Nem számít, hogy reggeli tojásunkat akarjuk rajta megsütni, vagy steak-et sütünk egy baráti társaságnak, ez mindegyikre tökéletesen alkalmas.

Csupán percek kérdése a vacsora

Példaként bemutatunk egy készüléket, a Signet 90-et. A családi mérettel rendelkező grillt letisztult és célszerű formavilágának köszönhetően nagyon sokan szeretik az egész világon. Beindítás után 5 perccel már sülhet a steak, 10 perccel utána pedig sülhet a pizza. Oldalégőjén süthetünk serpenyőben, és automatikus és intelligens grill forgató nyársán pedig remekül sül a grillcsirke. Maximális sütési hőmérséklete eléri a 350-400 fokot, emiatt nemcsak finom kemencés pizza készülhet rajta, hanem mivel a szennyeződések 300 fok felett porrá égnek, nagyon könnyű is használat után takarítani.

A faszenes-gázos dilemma tehát mégsem olyan nagy, mert mindenkinek megvan a saját stílusa, így saját grillsütője is. Ha mégis szeretnél több grillsütőt is összehasonlítani, akkor nézd meg a www.grillplaza.hu webáruház kínálatát, és használd ki az esetleges akciókat.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!