Recept

Így úszd meg fillérekből a Márton-napi menüt - Mutatjuk, mit főzz

Az, hogy Márton-napon libát illik enni, legalább annyira alapvetés, mint, hogy húsvétkor sonka kerül az asztalra. Manapság mélyen a zsebébe kell nyúlni annak, aki a későbbi gazdagság reményében ezen a napon libasültet szeretne enni. A Márton-napi vacsorának azonban nem kell feltétlenül vagyonokba kerülnie - mutatjuk, mit készíts.

Ludaskása

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 1 kg libaaprólék
  • 40 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó)
  • 15 dkg csiperke (elhagyható)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 db babérlevél
  • néhány szem egész feketebors
  • ízlés szerint só

A kásához:

  • 30 dkg rizs (jázmin vagy basmati)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 15 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 ujjnyi reszelt gyömbér
  • 1 kk majoránna
  • ízlés szerint só, bors
  • kevés libazsír a sütéshez

Elkészítés:

  1. A leveshez a libaaprólékot tegyük fel főni annyi vízzel, hogy ellepje. Ha elkezd habosodni, egy szűrő segítségével távolítsuk el a felesleges habot.
  2. Adjuk hozzá a megpucolt, felaprított leveszöldségeket, a félbevágott hagymát, a fokhagymát, majd fűszerezzük. Alacsony lángon főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, félidőben adjuk hozzá az egészben hagyott gombát. Főzés közben gyűjtsük össze a leves tetejéről a felgyülemlő zsírt és tegyük félre.
  3. Ha a leves elkészült, a libazsíron kezdjük el pirítani az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a zöldségeket, a zöldborsót és a főtt húst. Pirítsuk le, majd keverjük hozzá a rizst és öntsük fel annyi levessel, hogy ellepje. Fűszerezzük petrezselyemmel, gyömbérrel, majoránnával, sóval, borssal.
  4. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük további 20-30 percig. Ha szükséges, adjunk még hozzá alaplevet.
Fotó: 123rf.com

Oldalak

Recept
Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!
Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...
Lifestyle
Persze mind tudjuk, hogy a kávé lendületet és energiát ad, na meg persze nagyon finom és sokunk számára elmaradhatatlan kiegészítője a reggeleknek, valójában viszont még ettől is sokkal több rejlik...