Créme brulée - égetett krém, nagyon egyszerűen
Az égetett krém készítésétől általában félünk, leginkább a végén esedékes pisztolyos művelet miatt. Mi most olyan receptet mutatunk, amihez nem kell venned "lángszórót".
Créme brulée egyszerűen
Hozzávalók:
A krémhez
- 6 dl zsíros tejszín
- 1 rúd vanília
- 6 tojássárgája
- 10 dkg cukor
A tetejére:
- 10 dkg cukor vagy barnacukor
Elkészítés:
A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, kikaparjuk a belsejét, majd ezt és a héjat is beletesszük a tejszínbe. Felmelegítjük a tejszínt, de nem forraljuk! Félretesszük, hogy lehűljön, közben a tojássárgákat kikeverjük a cukorral. Ha tejszín már nem forró, kivesszük belőle a vaníliahéjat, és nagyon lassan csurgatjuk a tojáshoz, állandó keverés mellett. Tökéletesen elegyítjük és hagyjuk állni 1 órát. Melegítsük elő a sütőt, de ne legyen forró (160 fok). A krémet töltsük kisebb tűzálló formákba. A tepsibe tegyünk egy konyharuhát (ez megakadályozza a formák mozgását) és arra állítsuk az edénykéket. Öntsünk a tepsibe annyi forró vizet, hogy a formák kétharmadáig érjen. Fedjük le fóliával és tegyük az egészet a sütőbe. Süssük kb. 30 percig. Akkor jó, ha a krém már nem folyékony, hanem rezeg. Ekkor szórd meg a cukorral, told vissza a sütőbe és grill fokozaton adj még neki pár percet - amíg a cukor karamellizálódik a tetején.
Tipp: Ennél a módszernél, kicsit előbb kell abbahagyni a sütést, mint amikor pisztolyt használunk, mert a grilezés közben is tovább sül még a krém.