Hogy télre is maradjon valami a nyárból – Fehércsokis szederlekvár

Bár most még olykor bosszankodunk a szinte elviselhetetlen hőség miatt, néhány hónap múlva, a ködös, borongós napokon minden bizonnyal vissza fogjuk sírni ezeket a forró hétköznapokat. Az ember ilyenkor igyekszik megmenteni valamit a nyár esszenciájából, ami életmentő lehet az őszi-téli napokon – a befőzés, illetve ez a fehércsokis szederlekvár tökéletesen megfelel erre a célra.

Fehércsokis szederlekvár

Fehércsokis szederlekvár, a nyár esszenciája

Hozzávalók:

  • 80 dkg szeder
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 1 kk vanília kivonat
  • 1 kk citromsav

Elkészítés:

  1. A szedret mossuk meg, majd egy nagyobb edényben, közepes lángon kezdjük el főzni.
  2. Ha a leve nagyobb része elfőtt, adjuk hozzá a cukrot, a vanília kivonatot, a citromsavat, majd tördeljük bele a csokoládét és folytassuk a főzést lassú tűzön. Kevergessük lassan, folyamatosan.
  3. A lekvár akkor van kész, ha a csoki teljesen elolvadt, a leve pedig elfőtt.
  4. A kész lekvárt öntsük előre kifőzött üvegekbe és fejjel lefelé fordítva hagyjuk dunsztolódni egy napig.

További hasznos információkat a befőzésről a következő oldalon találsz.

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2