Egy étel, amit képtelenség elrontani: Íme, az eredeti sztrapacska receptje
Ez a szlovák eredetű étel főfogásként is megállja a helyét.
Sztrapacska
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 15 dkg liszt
- 10 dkg juhtúró
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 ek vaj
- 1 db tojás
- só
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, majd nyersen lereszeljük, ízlés szerint sózzuk, és körülbelül 10 percig állni hagyjuk, amíg levet nem ereszt. Ezt kinyomkodjuk, hozzáütjük a tojást, valamint beletesszük a lisztet és a vajat is, és alaposan kikeverjük a tésztát, amíg egy nokedlihez hasonló állagú masszát nem kapunk. Sós vizet forralunk, majd a tésztát ebbe szaggatjuk, és kifőzzük. Eközben a szalonnát zsírjára pirítjuk, kiszedjük és félretesszük, a galuskát pedig a szalonnazsíros lábasba öntjük, hozzáadjuk a juhtúröt, összekeverjük, tálaláskor pedig ropogós szalonnát szórunk a tetejére.