Unod az egyszerű fánkokat? Ezt imádni fogod! - Eredeti ekler recept, dugig töltelékkel

A fánk a kedvenc édességem, de van, hogy megunom a sima szalagos verziót és valami extrémebb változatra vágyom. Ilyenkor egy verzió tuti eszembe jut, ez pedig a vaníliatöltelékes, csokimázas ekler, aminek a tökéletes receptjét elhoztam Neked is.

A töltelék

Hozzávalók

  • 4 tojássárgája
  • 70 g cukor
  • 40 g kukoricaliszt
  • 480 ml tej
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 15 dkg vaj

Elkészítés

A tojássárgáját a cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a kukoricalisztet, majd összekeverjük. A tejet felfőzzük, majd kb. egyharmadát hozzáöntjük a tojásos-lisztes anyaghoz és simára keverjük. Az egész mixet hozzáöntjük a maradék tejhez, majd addig melegítjük, amíg egy pudingos állagot nem kapunk. A végén hozzáadjuk a vanília kivonatot és a vajat és simára keverjük. Ezt követően lefóliázzuk és félretesszük.

A tészta

Hozzávalók

  • 100 ml tej
  • 100 ml víz
  • fél teáskanál só
  • 10 g cukor
  • 80 g vaj
  • 125 g liszt
  • 4 tojás

Elkészítés

Egy edényben összeöntjük a tejet, a vizet, a sót, a cukrot és a vajat, majd az egészet alacsony lángon főzzük pár percig. Utána levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet és masszává keverjük, majd visszatoljuk a tűzre még 1-2 percre. Ezt követően hozzáadjuk a tojásokat, egyszerre csak egyet és minden tojás után simára keverjük a tésztát. Ha elfogytak a tojások, akkor a végén egy könnyen keverhető alapot kell kapnunk. A tésztát habzsákba töltjük (a vége legyen 1 cm-es átmérőjű) és sütőpapírral bélelt tepsire 10-12 cm-es csíkokat húzunk. Megszórjuk őket porcukorral és mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe, 40 percre. Az első 10 perc után 2-3 mm-re nyissuk ki a sütő ajtaját és támasszuk meg fakanállal, hogy távozzon a gőz. A maradék 30 percben süssük így tovább. Ha letelt az idő, akkor vegyük ki a fánkokat, az egyik végüket szúrjuk meg fogvájóval, az aljukra pedig három, 5-6 mm-es lyukat fúrjunk, majd habzsák segítségével töltsük meg őket a vaníliás krémmel.

Csokimáz

Hozzávalók

  • 200 g 55-70%-os kakaótartalmú csokoládé
  • 155 ml habtejszín

Elkészítés

A csokit apróra vágjuk, a habtejszínt közepes lángon, pár percig melegítjük, majd a csokira öntjük és simára keverjük. A fánkok tetejét belemártogatjuk a csokiba és hagyjuk, hogy megszilárduljon kicsit. Kész is vagyunk, bon appetit!

Még több szuper süti receptért kattints a következő oldalra!

Fotók: Youtube.com/Homecookingadventure

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!