Egy desszert, ami a miénk: Gundel palacsinta

Kevés olyan magyar étterem van, amelynek étlapján ez a desszert nem szerepel, s kevés olyan magyar ember, aki életében legalább egyszer ne kóstolta volna. A következő recept alapján otthon is elkészíthetjük ezt a mesés édességet.

A bajor földről származó Gundel család több mint egy évszázada Budapest meghatározó jelentőségű vendéglős dinasztiája. Gundel Károly 1910-ben nyitott vendéglőt a Városligetben, amely máig a család nevét viseli. A kiváló konyhájáról és példás vendégszeretetéről híres étterem mellet számos szakácskönyv és sok, a magyar gasztronómia mérföldkövének számító étel megalkotása köthető Gundel Károly nevéhez. Az ő alkotása a róla elnevezett palacsinta is.
 

gundel palacsintaHozzávalók (8-10 db palacsintához):
Tészta:
2 tojás
1 csésze tej
1 csésze liszt
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliás cukor
csipetnyi só
szódavíz a tészta lazításához
napraforgóolaj a sütéshez

Töltelék:
1 csésze tejszín
10 dkg kristálycukor
25 dkg darált dió
4 evőkanál rum
1 evőkanál őrölt fahéj
ízlés szerint mazsola

Csokoládéöntet:
10 dkg keserű csokoládé
3 tojássárgája
1 csésze tej
4 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál vaníliás cukor
2 teáskanál kakaópor
3 evőkanál rum
1 evőkanál vaj

 

Elkészítés:
Összedolgozzuk a tojást, a tejet, a citrom reszelt héját, a vaníliáscukrot és a sót, majd hozzáadjuk a lisztet, s csomómentesre keverjük. A tésztát szódavízzel lazítjuk megfelelő sűrűségűre, majd miután 20-25 percet állni hagytuk, palacsintasütőben felhevített olajon kisütjük.
A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is, kis lángon főzzük 1-2 percig. Mikor elkészült, megkenjük vele a palacsintatésztákat, s összegöngyöljük őket.
Az öntethez gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, levéve habverővel hozzákeverjük a többi alapanyagot, majd vízgőz felett további 5 percig kevergetjük. Olajjal kikent serpenyőben ropogósra sütjük a megtöltött palacsinták mindkét oldalát, majd miután levettük a tűzről meglocsoljuk őket a csokoládéöntettel, s már tálalhatjuk is a desszertet.
 

Szólj hozzá Te is!

Kövess minket a Facebookon is!