Egy bajor édesség: gőzgombóc

A síelés kedvelői bizonyára találkoztak már a híres-hírhedt Germknödellel, magyar nevén gőzgombóccal. Nem kell azonban a hideg sípályákig menni, hogy megkóstolhasd ezt a finomságot, mindössze csak követned kell receptünk utasításait.

Hozzávalók:
500 g liszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tk. kristálycukor
csipet só
fél citrom reszelt héja
1 tojás
10 dkg olvasztott vaj (a gombócok megkenéséhez)
25 dkg sűrű szilvalekvár
tetejére: őrölt mák, porcukor (illetve készíthetünk vaníliasodót is)

 

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat, és a felfuttatott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Ezután letakarjuk egy konyharuhával és langyos helyen 45 percig kelesztjük. A megkelt tésztát kétfelé vesszük, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű rúddá sodorjuk, majd félzsemlényi darabokra vágjuk. A tészták közepébe 1-1 teáskanálnyi lekvárt teszünk, majd gombóccá formáljuk, ügyelve arra, hogy gőzölés közben ne folyhasson ki belőlük a szilvalekvár. A kész gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
Egy méretes lábasban 2-3 ujjnyi vizet forralunk, ráhelyezünk egy szűrőbetéten vagy párolótálat, amelyre ráültetjük a gombócokat, majd lefedjük, hogy a gőz ne szökhessen ki az edényből. 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat.
A kész gombócokra készíthetünk vaníliasodót, valamint meghinthetjük őrölt mákkal és porcukorral.

Oldalak