Csokoládélepény vörösborral, curryfagylalttal

Csoki, curry és bor együtt? Igen! Most egy igazán különleges ínyenc receptet mutatunk be, amely kreatívan ötvözi a keleti ízvilágot a csoki és a bor kettősével.
Curryfagyi:
5dl tej
1/2 dl tejszín
6 tojássárgája
1 kávéskanál zöldcurry por
só, cukor, vaníliáscukor, citromlé
1/2 rúd vanília
A tejszínben láng felett feloldjuk a curryport, majd hozzákeverjük a tejet, a tojássárgát, kis csipet sót, a cukrokat és a kikapart vaníliát héjastól (a héjat a végén vegyük majd ki). Az egészet gőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítjük 80-85°C-ig, végül citromlével ráízesítünk. Az alapot fagylaltgépben elkészítjük.
Csokilepény:
120g Walrhona Caraibe vagy egyéb 66%-os étcsokoládé
80g vaj
1/2 rúd vanília
kis csipet só
70g porcukor
2 sárgája
2 fehérje
A vanília magját belekaparjuk egy kis lábasba és héjával együtt 2 ujjnyi vízben lassan felfőzzük. Amikor két evőkanálnyira visszafőtt, leszűrjük. Közben gőz fölé helyezett edényben összeolvasztjuk a csokit, a vajat, a cukrot és a sót. Addig kevergetjük, amíg homogén nem lesz. Levesszük a gőzről majd hozzákeverjük a
sárgáját, aztán a vanília kivonatot és végül a fehérjehabot. Vajazott, cukrozott tepsibe terítjük és előmelegített 160°C-os sütőben 8-12 perc alatt remegősre sütjük.
Bormártás:
1 üveg jó minőségű száraz vörösbor
csipet só
cukor
kis marék piros gyümölcs (málna, szeder, eper)
csipet keményítő
A vörösbort a cukorral, sóval és a gyümölcsökkel visszafőzzük 1dl-re. A keményítőt pici vízzel elkeverve adjuk hozzá és forraljuk még egy picit. Ízesítsünk rá cukorral, hogy az édes és savanyú ízek harmóniába kerüljenek.
Fotó: Laurenczy Miklós
Recept: Arcade Bistro

























