Az a bizonyos egészséges kenyér, amely megváltoztatja az életed
Bár a kenyér ősidők óta egyik alapélelmiszerünk, sokaknak kell lemondaniuk róla – diéta, esetleg súlyos intolerancia vagy allergia esetén előfordulhat, hogy búcsút kell intenünk kedvenc pékárunknak. Persze vannak bolti forgalomban kapható ilyen-olyan mentes kenyerek, de ezek legtöbbször sem összetevőik, se ízük miatt nem érik el a kívánt minőséget. Ha azonban veszünk egy nagy levegőt és ráállunk az otthoni (egészséges) kenyér készítésre, varázslatos dolgok sülhetnek ki (szó szerint). Mint például ez a teljesen lisztmentes kenyér, amelyből a legjobb reggeli pirítós készülhet.
Mindenmentes kenyér
Hozzávalók:
- 135 g napraforgó mag
- 90 g lenmag
- 65 g mogyoró vagy mandula
- 145 g zabpehely
- 2 ek chia mag
- 4 ek útifű maghéj
- 1 tk tengeri só
- 1 ek juharszirup vagy egyéb édesítő
- 3 ek kókuszolaj
- 350 ml víz
Elkészítés:
- Egy őzgerinc formájú sütőedényben (vagy, ami éppen fellelhető a konyhában) keverjük össze a száraz hozzávalókat (magvak, zabpehely, só).
- Egy mérőedényben keverjük össze a folyékony hozzávalókat (juharszirup, kókuszolaj, víz), majd öntsük a szárazokra. Jó alaposan keverjük össze. Ha túl sűrűnek érezzük, adhatunk még hozzá egy kevés vizet.
- A tetejét simítsuk el egy fakanállal, majd hagyjuk szobahőmérsékleten állni legalább 2 órát. Akkor áll készen, ha nyomkodás után visszanyeri eredeti alakját.
- 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd borítsuk ki a sütőedényből és közvetlenül a rácson, a másik oldalával felfele süssük további 30-40 percig.
- Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni. Fedett, letakart dobozban akár 5 napig is eláll, de kiválóan fagyasztható is.