Dobostorta - A királyok kedvence

A dobostorta 1885 óta nagyon kedvelt édesség. Erzsébet királyné és Ferenc József kedvencének elkészítése kissé macerás, de valljuk be, igazán megéri!

Hozzávalók 1 db 8 szeletes tortához:

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 130 g kristálycukor
  • 120 g búzaliszt
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 6 db egész tojás
  • 150 g porcukor
  • 150 g étcsokoládé
  • 200 g vaj

A mázhoz:

  • 150 g kristálycukor
  • 5 g vaj
  • 2 csepp ecet

A díszítéshez:

  • Tejszínhab
  • Csoki dara

Elkészítés:
A piskótakészítést a papírformák kivágásával kezdjük. 6 db 26 cm átmérőjű kerek formát készítünk sütőpapírból. Ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, hogy körberajzoljuk az ekkora átmérőjű tortaformánk alját, majd ollóval kivágjuk. Ezután elkészítjük a piskótát. Kettéválasztjuk a tojásokat, majd a fehérjét a sóval és a cukorral habbá verjük. A sárgákat lassú fordulaton hozzákeverjük a fehérjehabhoz. A lisztet átszitálva tesszük a tojásos keverékhez, és óvatosan fakanállal simára keverjük a piskótát. A 6 db sütőpapírt tepsire helyezzük, majd kanállal ráadagoljuk a tésztát és szépen elkenjük. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt világosra megsütjük.
Ha megsültek a lapok, rájuk helyezünk egy 24 cm-es tortaformát, és azzal kiszúrjuk a tésztákat, így egyforma kerek piskótákat kapunk. A krémhez vízgőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd az olvasztott csokoládéval összevegyítjük. A masszát addig keverjük - szintén vízgőz fölött -, amíg besűrűsödik. Ekkor félretesszük hűlni. Ha kihűlt hozzákeverjük a vajat is. Ezután egymásra rétegezzük a piskóta lapokat és a krémet, de egy lapot tegyünk félre, erre kerül majd a máz. A krémet se tegyük bele mindet, mert egy kevés kell majd a torta oldalára is. A majdnem kész tortát hűtőbe tesszük, míg elkészül a díszítés.
A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul. Csak világosbarna legyen, ne sötét! Cseppentünk bele pár csepp ecetet, és a legvégén hozzákeverjük a vajat is. Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé meghűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
Ezután jöhet a díszítés: a karamelles lapok alá tejszínhabból kis halmokat nyomunk és erre ferdén helyezzük rá őket. Az hogy a torta oldalát mivel vonjuk be, csak fantázia kérdése.

Egy kis tejszínhabbal tálaljuk.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!