Pozsonyi kifli – ki ne maradjon a karácsonyi menüből!

Diós töltelékkel az igazi.

Pozsonyi kifli

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg mazsola
  • reszelt citromhéj ízlés szerint
  • csipetnyi fahéj

Elkészítés:

A sóval és cukorral elkevert lisztbe morzsoljuk a vajat. Közben egy fél deciliter langyos tejbe teszünk egy fél kávéskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, adagonként a vajas lisztre öntjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet is. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd liszttel beszórt edénybe tesszük, és letakarva kb. 10-15 percig állni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket, amihez felforraljuk a tejet, majd elkeverjük benne a diót, a mazsolát, a fahéjat és a citromhéjat. A tésztát kb. 16-18 egyenlő darabra vágjuk, oválisra nyújtjuk és mindegyik közepére egy adag diós tölteléket halmozunk. Ezután felgöngyöljük a tésztát és kifli alakúra igazgatjuk. A csinos kifliket kivajazott és kilisztezett tepsibe sorakoztatjuk, és tojássárgájával alaposan lekenjük. Miután rászáradt és megrepedezett rajta a tojás, 180 fokra előmelegített sütőben a kifliket pirosra sütjük.

Még két isteni karácsonyi édesség receptjéért lapozz a következő oldalra!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!