Három mennyei édesség, amivel lefaraghatsz az ünnepi kalóriákból

Termékajánlónk segít, hogy hagyományos desszerteket készíthess, de kalóriaszegény változatban.

Édes ünnepek

A karácsony a szeretet ünnepe, talán ebből is fakad az, hogy valószínűleg ilyenkor fogyasztjuk a legtöbb édességet, tekintve, hogy attól boldogabbak leszünk. A nagyi-féle utánozhatatlan bejgli, a hagyományos hókifli és a mézeskalács hadseregek alapkellékei az asztalnak december utolsó napjaiban, ezért is van az, hogy általában plusz egy-két kilóval lépjük át az újév küszöbét. Persze léteznek alternatív megoldások az ehhez hasonló "problémákra", hiszen ma már számos olyan desszertet tudunk kalóriaszegény változatban is elkészíteni, ami tökéletesen beleillik az ünnepi repertoárba. Következő termékajánlónkban három édességet - egy proteines, egy mindenmentes és egy lightos változatot - mutatunk recepttel együtt, hogy mindenki megtalálja a neki legjobban tetszőt.

Bűntudatmentes "bűnözés"

A karácsonyi időszakban a szeretet mennyiségénél, az egy négyzetméterre jutó meghatványozódott rokonok és Reszkessetek betörők filmeknél csak egy dolog lehet több: a bevitt cukormennyiség. Ilyenkor hajlamosak vagyunk folyamatosan az édességet keresni, ha már lelegeltük a fél fát a szaloncukrok miatt, akkor találunk más sütiket, amiknek belakmározása után tényleg csak annyit tudunk tenni, hogy a TV előtt szunnyadva szurkolunk Kevinnek. Jó lenne tehát, ha idén olyan desszertet tudnánk készíteni, ami gyorsan megvan (az ünnepi sürgés-forgás közepette ez fontos szempont), egészséges és valóban finom is. A Scitec Protein Brownie mindhárom feltételnek eleget tesz, a magas fehérjetartalmú alapporból pillanatok alatt mennyei finomságot tudunk az asztalra varázsolni, a legjobb benne pedig, hogy bűntudat nélkül fogyaszthatjuk bármely napszakban, így szuper kísérője lehet akár egy éjféli kártyapartinak is.

Protein brownie recept

Hozzávalók

  • 6 adagoló kanál a brownie porból
  • annyi víz, hogy összeálljon tésztává
  • ízlés szerint diétás étcsoki kockák (kb. 5 dkg)

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (vagy alsó-felső sütésen 200 fokra), és egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Az alapport annyi vízzel keverjük össze, hogy krémesebb, sűrűbb állagot kapjunk (célszerű folyamatosan adagolni a vizet, hogy ellenőrizhessük az állagát). Az étcsokit ízlés szerint vágjuk össze, majd szórjuk a tészta tetejére. 20 percig süssük.

Mindenmentes élvezet

Az ünnepi desszert kérdése nem csak a diétázók számára fontos, hiszen ilyenkor azoknak még nehezebb dolga van, akik valamilyen érzékenységgel küzdenek. Szerencsére számukra sem lehetetlen igazán finom süteményeket, édességeket készíteni, hiszen ma már léteznek glutén-, tej-, tojás- vagy cukormentes termékek is, sőt, olyan is van, ami a felsoroltak közül egyiket sem tartalmazza, így megkönnyíti a karácsonyi készülődést. A Szafi Free Hajdinás Gyümölcskenyér lisztkeverék pont egy ilyen termék, ami helyettesíti a gyerekkorunkból is jól ismert és szeretett sütit, a gyümölcskenyeret. Ez is egy tipikus ünnepi desszert, ami nem hiányozhat a repertoárból, és mivel kimaradtak belőle a különféle allergének, így bárki bátran fogyaszthatja az ízletes végeredményt.

Gyümölcskenyér recept

Hozzávalók

  • 210 ml langyos víz
  • 60 ml frissen facsart citromlé
  • 65 g eritrit (vagy ennek megfelelő más por állagú édesítő/cukor)
  • 1 g só
  • 10 g reszelt száraz citromhéj (kb. 2 db citrom)
  • ízlés és diéta szerinti bármilyen aszalvány, mag, csokidarab, narancshéj stb. (kb. 150 g)
  • 255 g a gyümölcskenyér lisztkeverékből

Elkészítés

A hozzávalókat a fenti sorrendben keverjük össze egy nagy tálba. A masszát öntsük egy közepes méretű (20x10 cm) szilikonos kenyérformába. Előmelegített, 210 fokos sütőben, alsó-felső programon 60 percig süssük. Rácson hagyjuk kihűlni, és csak azután szeleteljük!

Lightos hagyományos

Minden családban vannak olyanok, akik a modern termékek helyett mégis inkább a hagyományos, megszokott, eredeti ízeket szeretik. Az ünnepi desszertmenü összeállításánál rájuk is gondolnunk kell, és valljuk be, tényleg nincs karácsony, ha nem kerül az asztalra egy-egy tradicionális édesség. Persze ezek közül is tudunk olyan választani, ami kissé lightosabb, hogy a sok nehezebb sütemény közepette legyen mivel "öblíteni". A célra tökéletesen megfelel a Dr. Oetker Mousse Csokoládés habkrémje, hiszen ez a könnyű és lágy francia finomság is a klasszikus ünnepi desszertek közé tartozik, ráadásul szintén pofonegyszerű elkészíteni.

Csokoládé mousse recept

Hozzávalók

  • 1 tasak csokoládés habkrém
  • 250 ml hideg tej (és 100 ml tejszín - elhagyható, de így finomabb lesz)

Elkészítés

A 250 ml hideg tejet egy magas falú keverőedénybe öntjük. Hozzáadjuk a tasak tartalmát és kézi mixerrel először alacsony, majd magas fokozaton a krémállag eléréséig (kb. 3 perc) keverjük. Az elkészített desszertet üvegpoharakba vagy tálkába öntjük és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Közelednek az ünnepek és az azokkal járó felhajtás. Találkozni kell a rég nem látott rokonokkal, ünnepelni a kollégákkal, és lehet, hogy jó lenne valamit adni a morcos szomszédnéninek is. Ezt a gyors csokis süti receptet azonban minden alkalomra bedobhatod, mert tényleg könnyű elkészíteni és az ízével is bárkit levehetsz a lábáról.

Fotók: Oetker.hu, Szafi-fitt.hu, Scitecwebshop.hu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!