Diétás aranygaluska - Ha így készíted, egy dekát sem hízol tőle

Ugyanolyan finom, mint az "eredeti".

Diétás aranygaluska

Ha valaki örök harcban áll a kilókkal, pontosan tudja, milyen sóvárogni a finom sütemények után. Azonban nem kell mindenről lemondani: szakértőnk, Czanik Balázs most például a diétás aranygaluska receptjét osztja meg velünk.

Recept (6 adag)

Megjelent Czanik Balázs Sütizz és fogyj! című könyve!

Vége az önsanyargatásnak, elérkezett a büntetlen sütizés ideje! Megjelent Czanik Balázs Sütizz és fogyj! című receptkönyve, amely közel félszáz desszertet tartalmaz, olyanokat, amelyeket diétázók is bátran fogyaszthatnak. Az otthon könnyen elkészíthető édességek mindegyike alacsony szénhidráttartalmú, a fehér lisztet és cukrot más alapanyag helyettesíti, sőt a glutén-és laktózérzékenyek is találnak benne megfelelő recepteket. Részletekért kattints ide!

Hozzávalók:

  • 30 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
  • 1 db tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl laktózmentes tej
  • 2,5 dkg laktózmentes margarin
  • 7,5 ml folyékony édesítőszer
  • 1 csipet só
  • 0,5 citromból nyert reszelt citromhéj
  • 1 tk citromlé
  • 15 dkg dió
  • 7,5 ek eritrit

A vaníliasodóhoz

  • 4 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
  • 3,5 ek eritrit (por állagú)
  • 8 dl tej
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 4 db tojássárgája

Elkészítés:

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben összekeverjük a szénhidrátcsökkentett lisztet, sót. Ha az élesztő kész, hozzáadjuk a szénhidrátcsökkentett liszthez a margarinnal, tojással, citrommal és eritrittel, majd kelt tésztát gyúrunk belőle. Ha a tészta szépen összeállt, letakarva, meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük. Kelesztés után nyújtsuk ki a tésztát kb 1-1,5 cm vastagságúra, és egy kisebb pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassunk belőle kis köröket.

Egy tortaformát vajazzunk ki, vagy béleljük ki sütőpapírral. Kb 5 dkg margarint olvasszunk fel a tűzhelyen, keverjük össze a diót az eritrittel. A kis „pogácsákat” mártsuk bele az olvasztott vajba, majd forgassuk meg az eritrites dióban. Pakoljuk őket szorosan egymás mellé a tortaformába. Ha a forma megtelt, szórjuk a tetejére a maradék diót, majd kelesszük újabb 30 percig. Előmelegített sütőben 160°C-on 25 perc alatt készre sütjük.

A vaníliasodóhoz 7 dl tejet forraljunk fel a tűzhelyen. 4 dkg szénhidrátcsökkentett lisztet keverjük el az eritrittel egy tűzálló tálban/lábasban, adjuk hozzá a vanília aromát, 4 tojássárgáját és 1 dl tejet. Keverjük csomómentesre. A forralt tejet szépen adagolva, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Az egészet lassú tűzön, folyamatosan keverve (fontos, különben leég!) besűrítjük.

Lapozz, a következő oldalon kiderül, egy adagban mennyi energia, fehérje, szénhidrát és cukor van!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!