Diabetikus mézes szelet

A cukorbetegeknek nem kell szomorkodniuk, hiszen ők is ehetnek édességet, mindössze oda kell figyelniük, hogy miből készítik ezeket. A következő recept direkt diabetikusoknak készült, tehát sütésre fel!

Hozzávalók kb. 35 szelethez

A tésztához:

    Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
  • 1 tojás
  • 5 dkg margarin/vaj
  • 5 ek. zsírszegény tej
  • 2 ek. méz (méz helyett a cukorbetegek használjanak diabetikus mézet)
  • 45 dkg liszt
  • 8 ek. édesítőpor
  • 1 mk. szódabikarbóna

A krémhez:

  • 5 dl zsírszegény tej
  • 4 púpos ek. búzadara
  • 12,5 dkg vaj
  • 5 ek. édesítőpor
  • 1 ek. vaníliaaroma
  • 1 ek. rumaroma

A mázhoz:

  • 3 ek. Canderel kakaópor
  • 5 ek. zsírszegény te
  • 1 ek. rumaroma
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

A krémhez felforraljuk a tejet, beleszórjuk a búzadarát, és hagyományos, de sűrű tejbegrízt főzünk. Hagyjuk teljesen kihűlni. A tésztához a tojást a margarinnal/vajjal simára keverjük, hozzáadjuk a tejet, a mézet, és eldolgozzuk. Kisebb adagokban beleszitáljuk a lisztet, belekeverjük az édesítőport, a szódabikarbónát, és alaposan összedolgozzuk. Ha nehezen áll össze, öntsünk hozzá még kevés tejet. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

A masszát három részre osztjuk, és egyenként kb. 20 x 35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tepsink hátoldalát kibéleljük sütőpapírral, vagy megvajazzuk, meglisztezzük, és a lapokat a sütőben világosra sütjük (kb. 10 perc). A kész lapot tálcára csúsztatjuk. A hideg tejbegrízbe keverjük a vajat, az édesítőport, a vaníliaaromát és a rumaromát. Alaposan összedolgozzuk.

A krémet két részre osztjuk (az egyik adagot ételfestékkel vagy lekvárral rózsaszínre színezhetjük). Az alsó tésztalapot megkenjük az egyik adag krémmel, beborítjuk a középső lappal, és elsimítjuk rajta a maradék krémet. A harmadik (a legjobban sikerült) tésztalapot ráfektetjük, kissé lenyomkodjuk.

A mázhoz a kakaót felforrósítjuk a tejjel, félrehúzzuk, belekeverjük a rumaromát és a vajat. A süteményre csorgatjuk, hagyjuk megszáradni. Csak másnap szeleteljük! Rombuszokra vágjuk, így mutatósabb.

Kóstold meg a diabetikus lekváros linzert is!

Fotók: tamutimes.tamu.edu

Szólj hozzá Te is!