Recept

Örülhetnek az édesszájúak: a kutatók végre megfejtették a tökéletes csokoládé titkát

Felfedezésük elősegítheti a mérsékelt zsírtartalmú, ám mégis az eredeti érzetet keltő csokoládék előállítását.

Eljött a csokiforradalom kora?

Vakmerő kijelentéssel rukkoltak elő nemrég a Leedsi Egyetem szakemberei: állításuk szerint sikerült megfejteniük a tökéletes csokoládé titkát. Úttörő felfedezésük elősegítheti egészségesebb, alacsony zsírtartalmú, ám mégis az eredeti érzetet keltő csokoládék előállítását – írja az MTI.

Siavash Soltanahmadi, a vizsgálatot vezető kutató elmondta, hogy feltárták azt a fizikai folyamatot, amely aközben megy végbe, amikor egy kocka csokoládé szétolvad az ember szájában. Egy 3D-s nyomatatóval előállított, emberi nyelvre hasonlító berendezés segítségével megállapították, hogy a szétolvadáskor a kísérletben használt luxus márkájú étcsokoládé vékony, filmszerű zsírréteget képez a nyelv felületén, és ez az a kulcsfontosságú tényező, amely a csokoládé fogyasztásához köthető csodálatosan selymes érzetet kelti az emberben.

A zsírréteg kialakulása után szilárd kakaórészecskék csapódnak ki a csokoládéból, aminek a taktilis érzet szempontjából van jelentősége.

Újgenerációs csokoládék

A kutatók szerint egy csokoládé akkor ad felejthetetlen élményt, ha a zsírréteg a külső részén helyezkedik el, hatékonyan befedve a kakaószemcséket. A szájban szétolvadó csokoládé érzetéhez kevésbé járul hozzá az édesség belsejében található zsírtartalom, amelyet akár csökkenteni is lehetne anélkül, hogy ez a beavatkozás hatással lenne a fogyasztás élményére.

Ennek a folyamatnak a részletes feltárása segíthet abban, hogy olyan újgenerációs csokoládékat fejlesszenek ki, amelyek a magas zsírtartalmú csokik érzetét keltik, de valójában egészségesebbek, mert sokkal kevesebb zsírt tartalmaznak. Az élelmiszeriparban jelenleg kihívást okoz az egészséges csokoládék előállítása, mert az eddigi próbálkozások tapasztalata az, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú termékek közel sem olyan finomak, mint az eredeti változatok.

A kutatók szerint felfedezésük más, a csokoládéhoz hasonlóan a szájban szétolvadó élelmiszerek (pl.: sajtok és jégkrémek) egészségesebb verzióinak kifejlesztéséhez is hozzájárulhat.

Fotó: 123rf

Nincs annál kiábrándítóbb, mikor rád tör az édesség iránti ellenállhatatlan vágyad, és mikor kicsomagolod a hónapokkal korábban ajándékba kapott csokidat, az a hervasztó látvány fogad: kifehéredett.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Recept
Sztárok
Bátran kimondhatjuk, hogy a rappert nehéz féken tartani. Kanye West most újra bunyózott hirtelen felindulásból.
Sztárok
Sokan felfigyeltek arra, hogy Ördög Nóra súlya a karrierje fellendülése óta nem igazán ingadozik. Most elárulta, hogy tud még mindig ilyen csúcsformában lenni.
Lifestyle
Közösségi költségvetésből új zebra épül Budapesten. Ezen a helyen nem kell többet aluljárózni.