Csípős ételek divatja, avagy chilivel szép az élet?

A nemzeti ételek elterjedésével egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a csípős ételek is, amelyek nem csak finomak, de egészségesek is. Lássuk, milyen jótékony hatással bírnak a tüzes finomságok, és hogyan rittyenthetünk könnyedén egy kétfogásos kínai ebédet!

 
Pár éve még alig értettük, milyen dobozos, pálcikás ételt nem győznek rendelni az amerikai filmekben, ma viszont már rezzenéstelen arccal válaszolunk az ázsiai kiszolgálók azelőtt mosolygásra okot adó „Csípős, nem csípős?” kérdésére.

Ha nincs időnk főzni, egyre gyakrabban rendelünk kínai kaját, és pizzázás helyett is sokszor választjuk inkább a csípős ételeket. A nemzetiségi ételek divatja lassan beleivódott a mi kultúránkba is.

Tüzes ételek a magyar konyhában is
A csípősről persze nem feltétlen asszociálunk a kínai gyorséttermekre, sokaknak a mexikói ételek jutnak eszükbe, bár a mexikói konyhának koránt sincs akkora divatja nálunk, mint a görögnek vagy a kínainak. Ám nem csak a távoli kultúrák büszkélkedhetnek csípős nemzeti ételekkel, itt van az erős paprikáról híres hazai konyha is, hiszen a magyar kultúra sem hanyagolja a csípős fűszerezést.

Akinek a gyomra nem az izzasztó tüzes ételekhez szokott hozzá, annak nem jelenthetnek újdonságot a fogyasztásukkal járó gyomorpanaszok sem, ráadásul köztudottan nehezen emészthető ételekről van szó.

Egészséges és finom
A csípős ételek előnyeiről azonban már kevesebbet tudunk. Míg túlzott fogyasztása alacsony vérnyomáshoz vezethet, mértékkel pont az ellenkező hatást érhetjük el: Serkenti a vérkeringést, ezáltal a sebgyógyulásra is jótékony hatással bír.

A csípős ételek égetik a kalóriákat!
Az izzadás, a könnyezés mellékhatása a chiliben található capsaicinnak köszönhető, amelytől nem csak melegünk lesz, de sok kalóriát is elégetünk, ugyanis a csípős ételek fokozzák az anyagcserét és a jóllakottság érzését is növelik. Kanadai kutatók bebizonyították, hogy az erős íz étvágycsökkentő hatással bír, ugyanis a vizsgálatok során a csípős előételek után átlagosan 200 kalóriával kevesebb étel fogyott, mint normál előételek esetén.

A csípős ételek tehát fogyókúránál, illetve méregtelenítésnél is jól jöhetnek, hiszen anyagcsere-serkentő – ezáltal salaktalanító – hatásán kívül természetes étvágycsökkentő is egyben, ráadásul a csípős paprika és a chili kedélyjavító vegyületeket és antioxidánsokat is tartalmaz, így nem csak egészségesebbek, de jobb kedvűek is leszünk tőlük.

A kínai éttermek elmaradhatatlan kínálata az édes-savanyú leves, mely nagy népszerűségnek örvend a magyarok körében is, de a fogyókúrázó hölgyeknek sem lehet rá panasza, hiszen nem hízlal, mégis nagyon laktató, és ráadásul finom is.

Oldalak

  • 1
  • 2