Recept

Csillagok éttermeink egén

Nem is gondolnánk, hogy a Michelin-csillag történetéhez egészen a 1890-es évekig kell visszanyúlnunk.

A gumiabroncs esete az éttermekkel

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

 

Miután a francia Michelin-testvérek feltalálták a híres leszerelhető gumiabroncsokat, termékük népszerűsítésre egy érdekes trükkhöz folyamodtak. Kiadtak egy legjobb éttermeket és hoteleket bemutató kalauzt, hogy ezzel ösztönözzék az autósokat, hogy kitérőket tegyenek utazásaik során és használják az abroncsokat. 1904-re a Michelin Guide nemzetközivé vált, mára pedig már digitális formában is elérhető (iPhone-on és iPad-en is), és szinte az egész világra kiterjed.

A minőség tényezői

 

Névtelen kritikusok járják a világ éttermeit és öt fő szempont alapján osztják ki az elismerések csúcsát, a Michelin-csillagot. Vizsgálják az ételek minőségét, az elkészítés tökéletességét (fő szempont az ízesítés), a konyha eredetiségét és stílusát, az ár-érték arányt, valamint a látogatások gyakoriságát. Meglepő lehet, de a felszolgálás vagy a dekorációk nem képezik részét a megfelelésnek.

 

Fontos azt is tudni, hogy a csillagot nem az étterem, hanem a szakács kapja, akinek a szakértők szerint szükséges újítónak kell lennie ahhoz, hogy elnyerje a kritikusok tetszését. A kapott csillagok is három különböző kategóriába eshetnek. A legmagasabb fokozatú helyek egy külön utazást is megérnek.

 

További érdekességek és magyar csillagosaink a következő oldalon!

 

 

Néhány érdekesség a Michelin-csillagosokról:

 

A csúcstartó Joel Robuchon, aki 26 csillagát a világ majdnem egy tucat éttermében szerezte.

 

Gordon Ramsey, a szókimondó séf is bezsebelt már 16 csillagot, melyek közül az elsőt még 1993-ban kapta. 

 

A világ 3 csillagos éttermei (54 db.) közül a fele Franciaországban található (26 db.).

 

 

Magyar csillagaink

 

Közép-Európa 2., Magyarországon pedig első Michelin-csillagos étterme a Costes, mely az egy csillagos kategóriát érdemelte ki 2010 márciusában. Rendkívüli elismerés az étteremnek, hogy Miguel Rocha Vieira séf idén is meg tudta őrizni a csillagot.

 

Az Onyx étterem csillaga azért is kiemelendő, mert ezúttal két magyar szakács munkáját ismerték el. Szulló Szabina és Széll Tamás jól együttműködve gondoskodnak a magyar ételek és a nemzetközi fogások újító párosításairól. Az éttermet januárban a Michelin Guide kritikusainak észrevételeire alapján kibővítették és átalakították.

 


Ha kedvet kaptunk a kulináris élvezetekhez, mindkét étterem kínál menüt ebédidőben, pénztárca kímélőbb áron is.

 

Oldalak

Recept
Sztárok
György, Sarolta és Lajos csak korlátozott időt tölthetnek nagyapjukkal, a királlyal, aminek hátterében érthető okok állnak, még ha elsőre talán meglepő is erről hallani.
Lifestyle
Egy régi vágy új értelmet nyerhet az Oroszlán számára. Napi horoszkóp.
Fashion&Beauty
Sarolta hercegnő édesanyja, Katalin hercegné karácsonyi koncertjén bűvölt el mindenkit, méghozzá egy olyan bájos ruhában, melynek egyik apró részletével Dianára emlékezett.
Sztárok
A McLaren 26 éves brit-belga versenyzőjéről mostanában nem csupán azért beszélnek, mert F1-es pilótaként zseniális tehetség, hanem szerelme miatt is, hiszen Norris egy igazi természetes szépséget...
Egészség
A szívünk egészsége roppant fontos, ilyenkor viszont hajlamosak vagyunk sok olyan ételt enni, ami nem tesz jót neki.
Lifestyle
Karácsony közeledtével sok helyen kerül egy kis finom sült kolbász az asztalra, de nem mindegy, hogyan készíted el.