Csillagok éttermeink egén

Nem is gondolnánk, hogy a Michelin-csillag történetéhez egészen a 1890-es évekig kell visszanyúlnunk.
A gumiabroncs esete az éttermekkel
Miután a francia Michelin-testvérek feltalálták a híres leszerelhető gumiabroncsokat, termékük népszerűsítésre egy érdekes trükkhöz folyamodtak. Kiadtak egy legjobb éttermeket és hoteleket bemutató kalauzt, hogy ezzel ösztönözzék az autósokat, hogy kitérőket tegyenek utazásaik során és használják az abroncsokat. 1904-re a Michelin Guide nemzetközivé vált, mára pedig már digitális formában is elérhető (iPhone-on és iPad-en is), és szinte az egész világra kiterjed.
A minőség tényezői
Névtelen kritikusok járják a világ éttermeit és öt fő szempont alapján osztják ki az elismerések csúcsát, a Michelin-csillagot. Vizsgálják az ételek minőségét, az elkészítés tökéletességét (fő szempont az ízesítés), a konyha eredetiségét és stílusát, az ár-érték arányt, valamint a látogatások gyakoriságát. Meglepő lehet, de a felszolgálás vagy a dekorációk nem képezik részét a megfelelésnek.
Fontos azt is tudni, hogy a csillagot nem az étterem, hanem a szakács kapja, akinek a szakértők szerint szükséges újítónak kell lennie ahhoz, hogy elnyerje a kritikusok tetszését. A kapott csillagok is három különböző kategóriába eshetnek. A legmagasabb fokozatú helyek egy külön utazást is megérnek.
További érdekességek és magyar csillagosaink a következő oldalon!
Néhány érdekesség a Michelin-csillagosokról:
A csúcstartó Joel Robuchon, aki 26 csillagát a világ majdnem egy tucat éttermében szerezte.
Gordon Ramsey, a szókimondó séf is bezsebelt már 16 csillagot, melyek közül az elsőt még 1993-ban kapta.
A világ 3 csillagos éttermei (54 db.) közül a fele Franciaországban található (26 db.).
Magyar csillagaink
Közép-Európa 2., Magyarországon pedig első Michelin-csillagos étterme a Costes, mely az egy csillagos kategóriát érdemelte ki 2010 márciusában. Rendkívüli elismerés az étteremnek, hogy Miguel Rocha Vieira séf idén is meg tudta őrizni a csillagot.
Az Onyx étterem csillaga azért is kiemelendő, mert ezúttal két magyar szakács munkáját ismerték el. Szulló Szabina és Széll Tamás jól együttműködve gondoskodnak a magyar ételek és a nemzetközi fogások újító párosításairól. Az éttermet januárban a Michelin Guide kritikusainak észrevételeire alapján kibővítették és átalakították.
Ha kedvet kaptunk a kulináris élvezetekhez, mindkét étterem kínál menüt ebédidőben, pénztárca kímélőbb áron is.




























