Itt az igazi cseresznyés clafoutis – francia sikk a tányéron
Végre itt vannak a színek! A piacok roskadoznak a csodálatos cseresznyétől, ami nem csak finom, de – akárcsak a legtöbb bogyós gyümölcs – nagyon egészséges is. Tele van antioxidánsokkal, rostokkal, vitaminokkal, szépek és egészségesek leszünk tőle, fogyasszunk belőle bőségesen. Felhasználását tekintve a lehetőségek tárháza végtelen (persze frissen a fáról csipegetve a legjobb). Készíthetünk belőle befőttet, mártást, süteményt. Franciaországban a cseresznyés clafoutis (ejtsd kláfuti) igazi klasszikusnak számít. A clafoutis egyfajta tejpite, elkészítése nem kíván különösebb szakértelmet. Most elhoztuk nektek az eredeti receptet. Friss, szaftos, elegáns – mindenképpen próbáljátok ki.
Hozzávalók:
- ¾ bögre tej
- ½ bögre tejszín
- 3 db nagyobb méretű tojás (szobahőmérsékletű)
- ½ bögre liszt
- ½ bögre kristálycukor
- 2 ek. olvasztott vaj
- 1 tk. vanília kivonat (jó minőségű)
- ½ tk. mandula kivonat (jó minőségű)
- ¼ tk. só
- 3 bögre magozott cseresznye
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 C°-ra. Vajazzunk ki egy közepes méretű sütőedényt.
- A cseresznyét helyezzük el az edény aljában.
- Egy keverőtálban (vagy turmixgépben) keverjük simára a tejet, a tejszínt, a tojásokat, a lisztet, a kristálycukrot, a vanília és mandula kivonatot és a sót.
- Az így kapott tésztát öntsük a sütőedénybe a cseresznyére és süssük 30-40 percig. A clafoutis akkor tökéletes, ha a teteje megpirult, de a belseje még rezgősen szaftos.
- Vegyük ki a sütőből és 5-10 percig hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni, majd szórjuk meg porcukorral.
- Tálalásnál az elkészült süteményt még megbolondíthatjuk egy kis tejszínhabbal, esetleg vaníliasodóval.
További cseresznyés receptekért kattints a következő oldalra!