Elkészítettem életem legjobb bodzaszörpjét - A recept meglepően egyszerű

Keresgéltem a neten, hogy vajon milyen recept alapján készítsek idén bodzaszörpöt? Mindeközben a frissen szedett nagy zacskónyi illatos bodzavirág már a konyhában várta, hogy elkészülhessen a nagymamámtól is ismert fenséges bodzaszörp.

Bodzaszörp készítése házilag

Találtam pár badarságot az interneten, de okos ötleteket, használható bodzaszörp recepteket is. Azonban egyik receptet sem éreztem tökéletesnek, így picit variáltam a dolgokon, aminek az eredménye az lett, hogy szuperül sikerült az idei bodzaszörpöm. A mai napon porcióztam ki az elkészült bő 4 liter szörpöt, ami körülbelül feles hígításban fogyasztható, tehát sűrítmény. A szokásos kristálycukor helyett én inkább barnacukrot használtam, amitől a bodzaszörp színe barnásan csillogó lett, ezzel is különlegesebbé varázsolva az alkotást.

Ha elkészítjük ezt a finom italt, imádni fogja a család, de még a szomszédok is – már ha jut belőle nekik is.

Hozzávalók

  • 4,5 liter víz
  • 60-70 dkg barnacukor (ha nincs otthon, akkor a sima cukor is jó lehet)
  • kb. 30 tenyérnyi bodzavirág
  • 1-2 citrom
  • 3-4 g citrompótló (vagy citromsav)

Elkészítés

A vizet forraljuk fel a cukorral együtt, majd 10 percen át főzzük, hogy egy kicsit besűrűsödjön. A bodzavirágokat mossuk meg, amennyire lehet. A felfőzött lét hagyjuk kihűlni, majd tegyük bele a citrompótlót, a bodzavirágokat és a felkarikázott citromokat. Én a citromokat kicsit ki is nyomkodtam, így erőteljesebben érvényesül a citrom frissítő íze. A bodzavirágokat is érdemes jól belenyomkodni a lehűlt lébe, hogy az aromája minél jobban kiázhasson belőle. 3-4 napig hűvös helyen érleljük a bodzaszörpöt úgy, hogy mindennap átkeverjük. Ha úgy érezzük készen van a szörpünk, akkor szűrjük le és porciózzuk ki zárható üvegekbe. Fogyasztásig tároljuk a hűtőben. A kapott szörpünk sűrítmény, körülbelül feles, vagy 1/3 szörp, 2/3 víz arányban hígítsuk. Egészségünkre!

Azt tudtad, hogy a bodza nem csak finom, hanem gyógyít is? Ha nem tudtad idáig, akkor egy korábbi cikkünk sok izgalmas információt tartalmazhat, csak ajánlani tudom az elolvasását: ide kattintva már olvasható is.

Maradt még egy kis bodzavirág?

Van még egy fantasztikus bodzás receptünk a következő oldalon is...

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!