A diétázók álma - Isteni zabpalacsinta házilag

Végre akkor sem kell lemondanunk a palacsintáról, ha már nagyban diétázunk a bikiniszezonra! Vendégszerzőnk, a MásTészta blog szerkesztője egy isteni zabpalacsinta-receptet hozott nekünk. A bűntudatmentes finomság kevés kalóriával, viszont annál magasabb rosttartalommal bír, így nem csak finom, de laktató is! Kell ennél több?

Mitől lesz tökéletes a palacsinta?

A zab diétázó-egészségtudatos körökben igen ismert alapanyag, így kevés bemutatásra szorul… De ami itt fontos! Őrlési eljárások miatt a zab különféle változatát vehetjük számon: zabpehelyből létezik nagy és aprószemű, illetve egy nagyon finomra darált, liszt változatba is bele lehet botlani. A zabpelyhet házilag is lisztté darálhatod: előnye, hogy sokkal olcsóbban jössz ki vele, hátránya, hogy sajnos házi körülmények között nem tudod azt a nagyon finom szemcséjű állagot elérni, mint amit a gyárban előállítanak.

Aki olyan igazi palkót akar, annak mindenképp javaslom, hogy a bolti zablisztet vegye meg, mert annak olyan az homogén az állaga, mint a jó öreg finomlisztnek! (Illetve a zabféléknek kissé eltérő a nedvszívó képessége, így a lenti recept folyadékmennyisége is a bolti verzióra lett kihegyezve.)

Hozzávalók

  • 150 g zabpehely liszt
  • 1 nagy tojás (XL-es)
  • 2-3 dl zsírszegény tej (inkább tegyél bele 2,5-et és nézd meg, kell-e hígítani a pihi után)
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 evőkanál olvasztott kókuszzsír
  • 1 csipet só
  • pár csepp édesítő

Elkészítés

Aki könnyed kavarás mellett dönt, az használjon valamilyen mixert, mert pár fordulattal tökéletesen elkeverednek a hozzávalók. Hagyd a tésztát állni egy laza negyed órát, majd a géppel kavard át (ezt később is ismételd meg mindig, mert a zab szeret az edény alján ücsörögni…) Ha a tészta kissé besűrűsödne (általában szokása…), 1-2 evőkanál tejjel hígítsd!

Melegítsd elő a serpenyőt. Nekem az a tapasztalat, hogy pici kókuszzsír nemcsak a tésztába jön jól, de szilikonecsettel érdemes átkenni a serpenyőt is, a biztos elválás és maradandó palacsinta károsodás megúszása végett. Szóval egy merőkanállal kavard fel a tésztát, tegyél egy adaggal a serpenyőbe, majd a kezeddel körkörös mozdulatokkal oszlasd el teljesen a sütőfelületen.

Ha jó a tészta állaga, akkor elméletileg olyan iszapos sebességnél kissé gyorsabb mozdulattal szép vékonyan terjed is. (Ez a zablisztnél játszik, a házilag darált zabpelyhet nehezebb valamivel eloszlatni…). Vedd a lángot takarékra, majd várd meg, még megsül az alja. Aki bátor, az elméletileg dobálhatja is, de egy hosszú, lapos faspatulával is át lehet abajgatni a túloldalra. A másik oldala gyorsabban sül, legyél résen!

A töltelék

A megtöltésére most szabad kezet adok, persze tippek mindig vannak! Érdemes növelni a fehérje tartalmát például proteines pudinggal, de a lejárati idő felé araszoló túró-pajtit is last minute sebességgel beledobhatjuk. Nekem a nagy kedvencem amúgy a túróval, proteinnel, pici édesítővel és kis vízzel sűrűre kevert pali krém!

Oldalak

Sztárok
Mikes Anna és Krausz Gábor hamarosan visszatérnek Magyarországra az Ázsia expressz forgatásáról. Remélhetőleg csak pozitív élményekkel gazdagodtak odakint.
Sztárok
Rengeteg legendás csókjelenetnek lehettünk már tanúi a filmvásznon, de gondoltad volna, hogy akadnak köztük olyanok is, melyeket a színészek belülről teljesen másként éltek meg, mint azt...
Sztárok
A Buckingham-palota újra és újra azt kommunikálja, hogy Károly király jól van, kezelése pedig remekül halad, ugyanakkor mintha maga az uralkodó egyre inkább aggódna.