Bakonyi halgombóc leves - Recept

A hal elengedhetetlen hozzávalója az ünnepeknek, így a halászlé sem maradhat ki. Ha valami másra vágysz, akkor pedig készítsd el az alábbi receptet!

Hozzávalók

1 db 2 kg körüli ponty
½ kg apróhal (keszeg, halcsont)
2 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-5 ek pirospaprika (színétől függően)
2 db paradicsom
2 db TV paprika
2 dl tejföl
néhány gomba
1 csipet liszt
2 tojás
1 db burgonya
só, bors, petrezselyem ízlés szerint

Elkészítés

A pontyot kifilézzük. A pontyfilét beirdaljuk, és feldarabolva, besózva félretesszük kb. 2 órára. Az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és a halcsontokat egy edénybe helyezzük, és 2,5 liter lobogó vízben főzni kezdjük. 10 perc után a habra szórjuk a paprikát, és főzzük még 10 percig, majd leszűrjük. Az elkészített halászléalaphoz hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, majd a pohár tejfölt egy csipet liszttel, egy deci halászlével simára keverjük, és a halléhez adjuk. Beletesszük a kockákra vágott, szálkátlanított pontyfilét. A gombócokhoz a főtt ponty fejhúsát vagy farok részét használjuk, amit kiszálkázunk, és kis darabokra törünk villával, majd hozzáadunk lisztet, két tojást és egy összetört főtt burgonyát, ízesítjük sóval, borssal, kevés petrezselyemmel. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, és a forrásban levő levesbe rakva 4-6 percig főzzük.

Ha tetszett a recept, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg a cikket másokkal is!

Fotó: myhowtoshow.com, Forrás: kapjra.hu - Hoitsy György

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!