A magyar konyha királynője - Így készül a tökéletes gulyás, egy csipetnyi titokkal

Imádom a magyar konyhát, azt, hogy nálunk minden íz tökéletesen harmonizál egymással, azt, hogy mindig extra fűszert hintünk ételeinkre és azt, hogy a külföldi barátaim bármikor meglátogatnak, mindig kérik a nagyapám gulyáslevesének receptjét, amit most Veled is megosztok.

Hozzávalók

  • 1 kg szárazbab, melyet előre beáztatunk
  • 2 kg marha nyak vagy lábszár felkockázva
  • 1 db hátsó csülök, előre lecsontozva, felkockázva
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 ek. zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 csapott ek. pirospaprika
  • 2 db sárgarépa, kockázva
  • 2 db fehérrépa, kockázva
  • 1 db paradicsom, feldarabolva
  • 1 db zöldpaprika, feldarabolva
  • 2 db babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma, zúzva
  • őrölt bors
  • 2 mokkáskanál egész kömény
  • kevés ételizesítő
  • csipetkéhez: tojás, liszt, só

Elkészítés

A szalonnát félig megpirítom, hozzáadom a zsiradékot , a vöröshagymát, fokhagymát, köménymagot, sárgarépát, fehérrépát, a felkockázott marhahúst. Pár percig dinsztelem, amíg a hús kifehéredik. Pirospaprikával elkeverem, beleteszem a zöldpaprikát, paradicsomot és felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Amíg felforr, felteszem az előre beáztatott babot főni, a forrástól számított kb. 5 perc múlva leöntöm róla a vizet és a húshoz adom. Fűszerezem sóval, borssal, babérlevéllel, ételízesítővel. Amikor félpuha a hús,hozzáadom a felkockázott csülköt. Közben elkészítem a csipetkét, 2 db tojásból, pici sóval, annyi liszttel, hogy levestészta keménységű tészta legyen. Lisztezett tálcára csipegetem. Amikor a hús és a bab is megfőtt,beleteszem a csipetkét és pár perc alatt készre főzöm.

Még több hazai ízért kattints a következő oldalra!

Fotó, lead: Expats.cz

Oldalak

  • 1
  • 2