Az eredeti dobostorta

 A dobostortát mindenki szereti és élete során legalább egyszer mindenkinek ez volt a szülinapi tortája. Persze ez ránk, magyarokra értendő, mivel ez a cukrász remekmű hungarikumnak számít.

 
Megalkotója Dobos C. József (1847-1924), híres pesti cukrászmester volt. 1884-ben készítette a róla elnevezett édességet, és nem titkolt célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető maradjon.
 
Először 1885-ben, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek remekművét. Első falatokat nem akárkik kóstolhatták meg, mint a királyi pár: Erzsébet királyné és I. Ferenc József. Ekkor vált ismertté Európa-szerte a dobostorta.
 
Mi a sikerének titka?
Nem volt nehéz felhívnia magára a figyelmet, mivel igen csak eltért a kor megszokott emeletes, és felcicomázott tortáitól. Másik titka a vajkrém volt, amelyet akkoriban még nem ismertek, tudniillik a torták, főzött krémekkel, tejszínhabbal készültek. Természetesen mind a csokoládés vajkrém mind, a tészta masszája Dobos C. József saját újítása volt.

A legenda szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki véletlen só helyett cukrot tett a köpülő edénybe,

 

A cukrászmester, pedig ebből az „elrontott” vajból alkotta meg híres művét. Dobos C. József egész Európát beutazta remekművével, hogy megismertesse a nagyközönséggel művét. Így Európa szerte cukrászok hada próbálkozott megfejteni a torta összeállításának titkát, hiszen a receptet féltve őrizte. A dobostortát társzekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba. 1906-ban adta csak át a receptet a híressé vált cukrász, amikor visszavonult.

 
Az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek adta, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja. Mára már az egész világon ismerik remekművét, s receptjének kis eltérésekkel több, mint 100 variációja ismert.
 
És íme, az eredeti recept
 
Hozzávalók:
A tésztához:
-6 tojás
-12 dkg porcukor
-10 dkg liszt
-3,5 dkg olvasztott vaj
 
A krémhez:
-12 dkg kristálycukor
-15 dkg vaj
-4 dkg kakaó
-10 dkg vaníliás cukor
-1 evőkanál rum
 
A karamellbevonathoz:
-15 dkg cukor
-1 kávéskanál citromlé
 
A piskóta elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét fele rész cukorral kemény habbá verjük, a maradék cukorral habosra kavarjuk a sárgáját. A fehérjét a sárgájába óvatosan belekeverjük és óvatosan hozzáadjuk a lisztet és a megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett sütőlemezre hat darab egyforma méretű, vékony, kerek lapot kenünk. 180 C°-on sütjük.
 
A krém elkészítése:
A cukrot 0,5 dl vízzel felfőzzük, majd langyosra hűtjük. A vajat a kakaóval simára keverjük és a langyos cukorszirupot fokozatosan belekeverjük, majd jól kihűtjük. A már lehűlt krémbe végül beletesszük a rumot és a vaníliás cukrot.
 
A karamellbevonat elkészítése:
A cukrot a citromlével egy edényben, állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg karamellizálódik. Ekkor az egyik lapra ráöntjük a karamellt, és gyorsan elsimítjuk egy megvajazott pengéjű késsel, mert hamar megszilárdul.
 
Az öt lapot megkenjük a krémmel, a hatodik lapot bevonjuk karamellizált cukorral. Ha elsimítottuk a karamellt, akkor vágjuk egyenlő szeletekre és a tésztalappal együtt helyezzük rá a kész tortára. Oldalát megszórhatjuk darált dióval vagy mandulapelyhekkel.
 

 

Oldalak

Címkék:

Szólj hozzá Te is!